Gündem

2024 Kışı Nasıl Geçecek? Uzmanlar Açıklıyor

2024 yılı, sıcaklık rekorlarıyla tarihe geçti. El Nino etkisiyle rekor düzeyde sıcaklıklar yaşanırken, kış aylarının nasıl geçeceği merak konusu oldu. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, bu kış mevsimine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kurnaz, iklim değişikliği ve La Nina etkisinin kış aylarında hava durumunu nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Abone Ol

Bu Yaz Rekorlarla Doluydu

2024 yazı, tüm zamanların en sıcak yazı olarak kaydedildi. Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, ağustos ayında küresel ortalama sıcaklık, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerinde gerçekleşti. Bu sıcaklık artışı sadece karada değil, denizlerde de hissedildi. Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklığı ortalaması yaz boyunca 28 dereceye ulaştı.

Prof. Dr. Levent Kurnaz, La Nina etkisinin beklenenden zayıf kaldığını ve bu nedenle kış aylarının da ılık geçeceğini öngörüyor. Ancak iklim değişikliğinin getirdiği aşırı hava olaylarına dikkat çekerek, ani kar fırtınaları ve sert hava değişimlerinin yaşanabileceğini belirtiyor. Kurnaz, “Bu kış İstanbul'da hiç kar görmeyeceğiz demek zor, ama çok ani ve yoğun kar yağışları da bekleyebiliriz,” diye ekliyor.

Denizlerde Sıcaklık Artışı ve Oksijen Düşüşü

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise denizlerdeki sıcaklık artışının biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını vurguluyor. Denizlerdeki oksijen seviyesindeki düşüşün İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri ve Mersin Körfezi'ndeki köpüklenmelerde büyük rol oynadığını ifade ediyor.

Kışın kurak geçmesi durumunda tarımda olası sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, yağışların düzenli olmaması durumunda tarım sektöründe sıkıntılar yaşanabileceğini belirtiyor. Ayrıca, önümüzdeki yıllarda küresel ısınma etkisiyle daha sıcak kışlar yaşayacağımız konusunda da uyarılarda bulunuluyor.