Bilim & teknoloji

Çapı bir santimetreden daha küçük robot icat edildi

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi mühendisleri tarafından dünyanın en küçük kablosuz uçan robotu icat edildi.

Abone Ol

Kaliforniya Üniversitesi Berkeley mühendisleri tarafından çiçekten çiçeğe uçan, yaban arısından esinlenen, yön değiştirebilen, havada asılı kalabilen ve üstelik küçük hedefleri vurabilen yeni bir uçan robot icat etti.

Çapı 1 santimetreden az olan cihaz yalnızca 21 miligram ağırlığında ve bu da onu kontrollü uçuş yapabilen dünyanın en küçük kablosuz robotu yapıyor.

İki küçük mıknatıs yardımıyla harici bir manyetik alan oluşturularak hareket kabiliyeti sağlandığı belirtilen küçük robot hakkında açıklama yapan UC Berkeley Makine Mühendisliği Profesörü Liwei Lin "Arılar, benzer ölçekteki yapay uçan robotların yapamadığı navigasyon, havada asılı kalma ve tozlaşma gibi olağanüstü havacılık yetenekleri sergiliyor." dedi.

Lin, "Bu uçan robot, bir arının nektar toplayıp uçup gitmesi gibi tozlaşma mekanizmasını taklit ederek, belirlenmiş bir hedefe yaklaşmak ve onu vurmak için kablosuz olarak kontrol edilebilir." ifadelerini kullandı

“Bir robotun uçabilmesi için, bir pil gibi bir güç kaynağı ve uçuş kontrolü için elektroniklerle donatılmış olması gerekir” şeklinde açıklamasına devam eden Lin, “Bunların her ikisinin de çok küçük, hafif cihazlara entegre edilmesi zor olabilir. Bu sorunun üstesinden gelmek için cihaza güç vermek ve uçuş yolunu kontrol etmek için harici bir manyetik alan kullandık. Robot küçük bir pervane şeklindedir ve iki küçük mıknatıs içerir. Harici bir manyetik alanın etkisi altında, bu mıknatıslar çekilir ve itilir, pervanenin dönmesine ve robotu yerden kaldırmak için yeterli kaldırma kuvvetinin oluşmasına neden olur. Robotun uçuş yolu, manyetik alanın gücü modüle edilerek hassas bir şekilde kontrol edilebilir.” diye konuştu.

Lin, son olarak benzer uçuş kabiliyetlerine sahip bir sonraki en büyük robotun çapının 2,8 cm olup, yeni uçan robotun yaklaşık üç katı büyüklüğünde olduğunu aktardı. (İLKHA)