Ekonomi

Ehliyet Yenileme İçin Son Tarih Yaklaşıyor! İşlemler Nasıl Yapılır, Hangi Belgeler Gerekir?

Ehliyetini hala yenilememiş olanlar için belirlenen son tarih hızla yaklaşıyor. 31 Aralık 2024’e kadar eski tip ehliyetlerini yenilemeyen sürücüler, hem cezalarla karşı karşıya kalacak hem de ehliyetlerini kullanamayacaklar. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan uyarılar doğrultusunda, sürücülerin cezalardan etkilenmemek için nüfus müdürlüklerine başvurarak işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.

Abone Ol

31 Aralık 2024 Son Tarih

Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için belirlenen son tarih 31 Aralık 2024 olarak açıklandı. Daha önce pandemi sebebiyle 2022 yılında sonlanan süre, 2 yıl daha uzatılmıştı. Ancak bu defa ek bir uzatma süresi öngörülmüyor. 1 Ocak 2016’dan önce alınan eski tip ehliyetlerin, bu tarihe kadar yeni tip ehliyetlerle değiştirilmesi gerekiyor.

Ehliyetlerini zamanında yenilemeyen sürücüler ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar. Hali hazırda 4 bin 64 TL olarak uygulanan ceza, 2024 itibarıyla 12 bin TL’ye yükselecek. Bu nedenle belirtilen süre içinde başvuruların yapılması büyük önem taşıyor. Ayrıca, ehliyeti yenilemeyen sürücüler trafikte yakalandıklarında ehliyet kullanma haklarını da kaybedebilirler.

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet yenileme başvurusu sırasında aşağıdaki belgeler gereklidir:

  • Kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, yeni kimlik kartı veya pasaport)
  • Eski sürücü belgesi
  • Yeni alınmış sürücü sağlık raporu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Değerli kağıt ve harç bedeli makbuzu
  • Kan grubunu gösteren belge veya yazılı beyan
  • Adli sicil belgesi (sistemden kontrol edilmektedir)

Bu belgeleri hazırladıktan sonra başvuru işlemleri, Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alarak yapılabilir. Unutmayın, ehliyet yenileme işlemleri 31 Aralık 2024’e kadar yapılmalıdır.