7 Ekim 2023’ten 3 Nisan 2025’e kadar süren saldırılarda toplam 50 bin 21 Filistinli şehit olurken, bunların 17 bin 954’ünü çocuklar oluşturdu.
274 bebek doğar doğmaz bombardımanda can verirken, 17 çocuk soğuk hava koşulları nedeniyle şehit oldu. 52 çocuk ise açlık ve yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybetti.
Saldırılar sürerken siyonist rejim çocukları hedef almaya devam ediyor. Son verilere göre, işgalciler 7 Ekim’den bu yana 1.055 Filistinli çocuğu esir aldı. Bu çocuklar, gece baskınları, işkence ve kötü muameleye maruz bırakılıyor. Şu anda 350’den fazla çocuk hâlâ işgal hapishanelerinde esir tutuluyor.
Gazze’de açlık krizi: 60 bin çocuk yetersiz beslenme riski altında
Birleşmiş Milletler Gıda Güvenliği Sınıflandırmasına (IPC) göre, Gazze’de yaklaşık 1,95 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Bu kişilerden 345 bini açlık nedeniyle ölüm riski taşıyor. Özellikle 6-59 aylık 60 bin çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı ağır sağlık sorunları yaşaması bekleniyor.
700 bin çocuk okula gidemiyor
Saldırılar sırasında 111 devlet okulu tamamen yıkılırken, 241’i ağır hasar aldı. Bu durum, Gazze’de 700 bin öğrencinin eğitim hakkını kaybetmesine neden oldu. 39 bin öğrenci ise lise bitirme sınavlarına giremedi. Ayrıca, 12 bin 441 öğrenci ve 519 öğretmen şehit oldu, 19 bin 819 öğrenci ise yaralandı.
Saldırılar sadece Gazze’yi değil, Batı Şeria’daki çocukları da etkiliyor. Bölgede 188 çocuk şehit edildi, 660 çocuk yaralandı, 301 öğrenci esir alındı.
39 bin yetim, umutsuzluğa terk edildi
Saldırılar sonucu Gazze’de 39 bin 384 çocuk yetim kaldı. Bunlardan 17 bini hem annesini hem de babasını kaybetti. Yetim kalan çocuklar, temel bakım ve psikososyal destekten yoksun şekilde hayatta kalmaya çalışıyor.
Sağlık krizi derinleşiyor
Gazze’deki tıbbi altyapının çökmesiyle birlikte, binlerce çocuk ağır yaralanmalarla baş başa kaldı. 7 bin 65 çocuk, savaş nedeniyle kalıcı engellilik durumuna sürüklendi. 4 bin 700’den fazla uzuv kesme ameliyatı gerçekleştirildi. Şiddetli açlık nedeniyle 7 bin 700 yeni doğan bebek ölüm riskiyle karşı karşıya.
Ayrıca, Gazze’de 25 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakaları tespit edildi. Aşılama oranları yüzde 99’dan yüzde 86’ya düşerken, sağlık kuruluşları hastalığın yayılmasını durdurmak için acil aşı kampanyaları başlattı.
Gazze’de devam eden saldırılar, çocuk hakları ihlallerini en üst seviyeye çıkardı. Siyonist rejimin bombardımanı ve ablukası, çocukların yaşam, eğitim, sağlık ve güvenlik haklarını tamamen yok ediyor. Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlar, bölgede yaşananları savaş suçu olarak değerlendirirken, Filistinli çocuklar dünyadan daha güçlü bir dayanışma bekliyor.
Bu insani krizin derinleşmemesi için uluslararası toplumun acil adımlar atması çağrısı yineleniyor. (İLKHA)