Dünya

Hüseyin El Şeyh'in Abbas'ın vekili olarak atanması ne anlama geliyor?

Filistin sahnesinde siyasi gelişmeler peş peşe yaşanırken, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın attığı adımlar artan eleştirilere konu oluyor. Birçok kişi, bu adımları "iç bölünmeyi daha da pekiştiren bir hamle" olarak değerlendiriyor.

Abone Ol

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından dün yapılan açıklamada Ramallah Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın kendisine yakın bir isim olan Hüseyin El Şeyh'i, yardımcısı ve potansiyel halefi olarak aday gösterdiğini duyurdu.

Kuds Haber Ajansına göre bu bağlamda, analistler "Abbas'ın son adımlarının Filistinli bölünmeyi pekiştirdiğini ve iç anlaşmazlıkları derinleştirdiğini" ifade ediyor.

Bazı uzmanlar, "bu adımların, daha önce uluslararası toplantılarda varılan mutabakatları aştığını ve Filistin halkının iradesinden uzak bir fiili durum yaratma çabası olduğunu" belirtiyor. Uzmanlar, bu adımların, "Filistin davasını desteklemekten çok, iç ve bölgesel çıkarları gözeten tarafların ajandalarına hizmet ettiğini" vurguluyorlar.

Bölünmenin pekiştirilmesi

Yazar Muhammed el-Kik, Abbas’ın son adımını "Filistin bölünmesini pekiştirme" olarak değerlendirdi. El-Kik, bunun, özellikle HAMAS hareketi başta olmak üzere, Filistin halkının çoğunluğunu temsil eden grupların dışlanması anlamına geldiğini söyledi.

El-Kik, Kuds Press"e yaptığı açıklamada, "Atılan adımlar, Kahire, Moskova ve Pekin'de yapılan önceki toplantılarda varılan mutabakatları büyük ölçüde aşmaktadır." diyerek bu durumu, "Filistin halkının iradesinden uzak bir şekilde fiili durum yaratılmasının hızlandırılması" olarak tanımladı.

El-Kik, "Bu adımlar, Filistin davasına hizmet etmekten çok, Fetih Hareketi içindeki bazı taraflar ile bölgesel güçlerin çıkarlarını gözeten siyasi dengelere yanıt niteliğindedir." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, "Filistinli bölünmeyi derinleştirme çabalarının, iç gerilimleri artırarak israilin stratejik hedeflerine ve Filistin kimliğini silme projesine hizmet edeceğini" vurguladı.

El-Kik, "Seçimler ve ulusal uzlaşı olmadan Filistin sahnesi zayıf kalacak ve israil işgali bu durumu kendi çıkarına kullanacaktır." dedi.

Meşruiyet eksikliği

Öte yandan, siyasi analist Eyad el-Kara, "Abbas'ın Hüseyin El Şeyh’i yardımcısı olarak atamasının, Filistin'deki meşruiyet eksikliğinin devam ettiğini gösterdiğini" belirtti.

El-Kara, "Bu adım, uzun yıllardır devre dışı bırakılan meşru Filistin kurumlarının yokluğunun bir parçasıdır; bu kurumlar arasında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Ulusal Konsey, Merkez Konsey ve Yürütme Komitesi yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

El-Kara, Filistin Yönetimi’nin en önemli kurumlarından biri olan Yasama Konseyi'nin de askıya alındığını, ayrıca Filistinli grupların siyasi süreçten dışlandığını kaydetti.

Şu anda sahnede Fetih Hareketi'nin tek başına hareket ettiğini belirten El Kara, "diğer grupların (Halk Cephesi, Ulusal Girişim ve Demokratik Cephe) bu sürece katılmayı reddettiğini" belirtti.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Yürütme Komitesi, Cumartesi günü, Hüseyin El Şeyh’in Abbas’ın yardımcısı ve Yürütme Komitesi Başkanı olarak atanmasını onayladı.

Bu adım, Ramallah'ta Perşembe günü toplanan Merkez Konsey toplantısına, başta Halk Cephesi ve Demokratik Cephe olmak üzere birçok FKÖ grubunun geniş çaplı boykotuna rağmen atıldı.

Ayrıca HAMAS ve İslami Cihad hareketleri de Filistin ulusal birliğini sağlamaya ve Filistin davasını hedef alan işgal planlarına karşı koymaya yönelik gerçekçi kararlar alınmadığını vurgulayarak, Merkez Konsey toplantılarına katılmayı defalarca reddetmişti.

Filistin Kurtuluş Örgütü Merkez Konseyi, Ulusal Konsey'den türeyen sürekli bir organdır. Ulusal Konsey’e karşı sorumludur ve üyeleri arasında Yürütme Komitesi üyeleri, Ulusal Konsey Başkanı ve en az Yürütme Komitesi üyelerinin iki katı sayıda üye bulunur. Bu üyeler direniş hareketleri, halk birlikleri ve bağımsız Filistinli yeteneklerden oluşur.

Konsey, başkanı tarafından en az iki ayda bir toplantıya çağrılır. Toplantılar, Ulusal Konsey Başkanı tarafından yönetilir ve Konsey çalışmaları hakkında Ulusal Konsey'e rapor sunar. Ulusal Konsey, Yürütme Komitesi üyelerinin talebi üzerine olağanüstü toplantılar düzenler. Konsey kararları, toplantıya katılanların oy çokluğuyla alınır. (İLKHA)