Gündem

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır​?

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır​? başlığı içerisinde merak edenler için İş kazası bildirimi nasıl yapılıyor? ve SGK iş kazası bildirimini kim yapar? sorularına cevaplar veriyoruz.👇

Abone Ol

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır​?

İş kazası, iş yerinde çalışan vatandaşların başına gelebilecek durumlardan birisidir. Sigorta işlemi çalışanların maddi ve manevi haklarını korumak için yasalar tarafından düzenlenmiştir. İş kazası durumlarında olayın yaşandığı zaman ve durumla ilgili bildirim yapılması gerekir. İş kazası bildirimi nasıl yapılır bu konuda bilgiler vermeye çalışacağız.

BUNA DA BAKIN;

İshal Ve Kusmaya Ne İyi Gelir? 

İş kazası yaşandığında olayla ilgili gerekli bildirimi işveren yasal süreçler doğrultusunda yapar. İşveren iş kazası yaşayan kişi ve olaylar hakkında düzenli kayıtlar tutar ve bunu raporlandırır. Ölüm ve yaralanma dışında işyerinin zararına neden olan durum ve olaylarında kaydını yapar.

İş kazası yaşandığı tarihten itibaren üç iş günü içinde ve iş yeri hekim ve sağlık kurumları tarafından kendisine sunulan meslek hastalıklarını bildiği günden itibaren üç iş günü içinde Sağlık Güvenlik Kurumu’na bildirimini yapmak zorundadır.

İş Kazası 3 Gün İçinde Bildirilmezse Ne Olur?

İş kazası yaşandığı durum ve olaylar sonrasında gerekli incelemeler ve kayıtlar tutulup rapor edildikten sonra ilk üç iş günü içinde işveren tarafından gerekli kolluk kuvvetlerine haber verilmesi gerekir. Yasal süreçlerin doğru bir şekilde işlemesi açısından işveren bildirimi hem işçi hem de işveren tarafından önemlidir.

İş kazası 3 gün içinde bildirilmezse ne olur ?

İşveren iş kazası olması durumunda gerekli SGK bildirimini yapmadığı durumda işçinin hakkı olan iş görememezlik ödeneği işveren tarafında tahsil edilir. Geciktirilen her gün için işveren sigorta ödeneğini işçiye ödemek durumundadır.

Çalışan İşyerindeki Kazayı Nereye Bildirmelidir?

İş kazası yaşandığı durumlarda sadece işveren değil ayrıca işçinin de bu gibi durumlarda bilinçli olması ve bu durumda neler yapması gerektiğini bilmesi gerekir.  Çalışan işyerinde kaza geçirdiği takdirde yaşadığı kaza durumu ile ilgili SGK İl ve bunun dışında Merkez Müdürlüklerine gitmesi gerekir.

Kuruma gitmeden de aynı zamanda taahhütlü posta aracılığı ile SGK kurumuna bildirim yapması yasal olarak zorunludur. Hak talep edebilmesi ve gerekli ödemeğim kendisine ödenmesi için ilgili kuruma işverenin de bizzat kendisinin müracaat etmesi gerekir.

Daha nice haber BURADA!