Dünya

İşgalci ABD Suriye'deki askeri varlığını azaltıyor

İşgalci ABD ordusu Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan bazı üslerini kapatarak asker sayısını azaltmaya başladı.

Abone Ol

ABD, Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri varlığını azaltmaya başladı.

 ABD basınına ve siyonist rejim kaynaklarına göre, 2014’ten bu yana Suriye'de yasa dışı şekilde konuşlu bulunan ABD güçleri, üç operasyon üssünü kapattı ve asker sayısını 2 binden 1400’e düşürdü.

ABD merkezli New York Times gazetesi, ismini açıklamadığı üst düzey Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, çekilmenin ilk aşamasının sahadaki komutanların önerileri doğrultusunda başladığını ve Pentagon ile CENTCOM (Merkez Kuvvetler Komutanlığı) tarafından da onaylandığını aktardı.

Yetkililer, Suriye'de en az 500 Amerikan askerinin kalmasının planlandığını, nihai kararın ise yaklaşık iki ay içinde yapılacak yeni bir değerlendirmeye göre belirleneceğini bildirdi.

Siyonist rejimden tepki: Türkiye’nin etkisi artabilir

Siyonist rejim basını, ABD’nin Suriye’den kademeli çekilme kararını Tel Aviv yönetimine bildirdiğini yazdı.

Yedioth Ahronoth gazetesine göre siyonist rejim, bu kararın uygulanmasını engellemeye çalıştı. Gerekçe olarak ise Türkiye’nin Suriye’deki stratejik etkisini artıracağı yönündeki endişeler gösterildi.

Siyonist rejim kaynaklarına göre, Tel Aviv yönetimi ABD’nin çekilmesi halinde Türkiye’nin kuzey Suriye’de daha fazla askeri ve siyasi etki alanı kurmasından, ayrıca siyonist rejimin hareket kabiliyetini sınırlayabilecek potansiyel bir aktöre dönüşmesinden korkuyor. Ancak bu endişeler, ABD yönetiminin çekilme kararı üzerinde etkili olmadı.

Trump ve Pentagon arasındaki gerilim hatırlatıldı

Haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın uzun süredir Amerikan askerlerinin Suriye’de bulunmasına karşı olduğu ve ilk başkanlık döneminde de çekilme girişiminde bulunduğu hatırlatıldı. Ancak o dönem Pentagon’un direnişiyle karşılaşan Trump, kararını tam anlamıyla hayata geçirememişti.

Bugün gelinen noktada, Washington’un sahadaki askeri varlığını kademeli şekilde azaltması, sadece bölgesel dengeleri değil aynı zamanda uluslararası ilişkilerdeki güç dengesini de etkileyecek gibi görünüyor. (İLKHA)