Sağlık

Kolonoskopi Diyeti ve Kolonoskopiden 3 gün önce ne yemeli?

Kolonoskopi Diyeti, Kolonoskopi öncesi diyet, bağırsakların temizlenmesi için liften düşük, sıvı ağırlıklı ve sindirimi kolay gıdaları içermelidir. Gelin detaylara birlikte bakalım 👇

Abone Ol

Kolonoskopi Diyeti

Kolonoskopi diyeti, işlemden birkaç gün önce yapılması gereken bir beslenme programıdır. Kolonoskopi işleminin daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için, kişinin en 2 veya 3 gün öncesinden katı beslenmeyi bırakması gerekmektedir. Buna Kolonoskopi diyeti adı verilir.

Kolonoskopi diyeti, bazı kişilerde sıvı besinler için de kısıtlamaları kapsayabilir. Kişinin genel sağlık durumuna göre hangi besinlerin kısıtlanıp kısıtlanmayacağı, doktor tarafından belirlenmektedir. Kolonoskopi diyeti nedir ve neden yapılması gerektiğini sizler için araştırdık.

Kolonoskopiden 3 Gün Önce Ne Yemeli?

Kolonoskopiden 3 gün önce ne yemeli ve işlem öncesinde dikkat edilmesi gerekenler çok önemli bilgiler içermektedir. Kişinin kolonoskopi işleminden en az 48 saat öncesinde, katı gıda alımını kesmesi gerekmektedir. Ayrıca işlem saatine kadar da sadece sıvı ve yumuşak olan gıdalar ile beslenmesi önerilmektedir.

Kolonoskopi işlemine 24 veya 48 saat kala tüketilmesi önerilen besinlere öncelik verilmelidir. Açık renkli meyve suları, tanesiz komposto çeşitleri, et ve tavuk suyu, muz ve haşlanmış patates, kolonoskopi öncesinde tüketilmesi uygun olan besinlerdendir.

Kolonoskopi Diyetinde Kahvaltıda Ne Yenir?

Kolonoskopi diyetinde kahvaltıda ne yenir ve üç günlük kahvaltı listesini sizler için araştırdık. Kolonoskopi öncesinde 3 günlük bir diyet uygulamanız daha sağlıklı olacaktır.

3 günlük diyet listesinin birinci gününde, kahvaltıda açık çay, omlet önerilir. Ara öğünde ise; bir bardak süt içilmesi uygundur. İkinci gün kahvaltısında yine omlet ve açık çay yeterlidir. Ara öğünde ise; taneli olmayan komposto çeşitlerinden tercih edilebilir. Üçüncü gün sabah, komposto ve açık çay önerilir. Ara öğünde yine tanesiz komposto yeterli olacaktır.

Kolonoskopi Diyetinde Hangi Çorbalar İçilir?

Kolonoskopi diyetinde hangi çorbalar içilir ve önerilen çorba çeşitleri merak edilmektedir. Kolonoskopi işlemi yaptıracak kişilerin, uygulama öncesinde en az 2 gün boyunca diyet yapması önerilmektedir.

İki gün öncesinden sadece sıvı olan gıdalar ile beslenmesi tavsiye edilmektedir. Tavuk suyu çorbaları, domates, mercimek ve tarhana çorbası kolonoskopi öncesinde içilebilen çorbalardır. Kolonoskopi öncesi kaç gün aç kalmalı sorusunu, kısaca yanıtlamak gerekirse; en az iki gün boyunca aç kalınması gerekir diyebiliriz.

Daha nice; SAĞLIK HABERİ!