Güncel

Nehir kenarında çay satarak geçinen engelli çiftin en büyük hayali ev sahibi olmak

Şırnak Cizre’de geçim sıkıntısı nedeniyle Dicle Nehri kenarında tekerlekli sandalyeleriyle çay satan doğuştan engelli Ramazan ve Gülizar Kaplan çiftinin en büyük hayali kendilerine uygun bir eve sahip olmak.

Abone Ol

Antalya’da yaşayan Ramazan Kaplan, 4 yıl önce kendisi gibi bedensel engelli eşi Gülizar Kaplan ile evlenerek Cizre’ye yerleşti. Kirada yaşayan engelli çift, yaşam mücadelesi vermeye başladı. Bedensel engelli olan kaplan çifti geçimlerini sağlamak ve hayalini kurdukları eve sahip olmak için küçük bir çay ocağı kurup közde çay satmaya başladılar.

Günün belli saatlerinden akülü araçlarına özel yaptıkları römork ile Dicle Nehri kenarına gelen engeli çift, odun ateşinde demledikleri çay ile kendi yuvalarını kurma mücadelesi veriyor geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Çiftin mücadelesi engelsiz bir yaşamın mümkün olduğunu gösteriyor.

En büyük hayallerinin ev sahibi olduğunu belirten Ramazan Kaplan, "Antalya doğumluyum. Dört yıl önce Cizre’ye gelip eşimle tanıştım ve evlendik. Evlendikten sonra eşimin memleketinde kalmaya karar verdim. İkimiz de bedensel engelliyiz ve kirada kalıyoruz. Evlilikten sonra geçim sıkıntısı yaşadığımızdan dolayı eşimle beraber Cizre’de nehir kenarında semaverde çay satmaya karar verdik. En büyük hayalim, kendimize ait bir evimizin olması. Doğuştan engelliyim, eşim de engelli. Tekerlekli sandalye kullanıyoruz. Akülü arabama özel yaptırdığım küçük bir römork ile eşyalarımı taşıyorum. Her gün öğleden sonra buraya gelip çay satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Gündüz 14.00 ile akşam 23.00 arası burada çay yapıp satıyorum." ifadelerini kullandı.

Çay satarken sosyalleştiklerini ifade eden Gülizar Kaplan, "Eşimle bir ara parkta dolaşırken, nehir kenarında buradan geçerken ekonomimize yardımcı olacak bir iş olarak közde çay yapıp satma fikri aklımıza geldi. Arabamızın arkasına römork tarzı bir taşıyıcı yaptık. Eşyalarımızı onun içine koyup buraya geliyoruz. Közde çayımızı pişiriyoruz. Çayımız da güzeldir, müşterisi de var. Oturmuyorlar genelde, çaylarını alıp gidiyorlar. Hem ekonomik anlamda iyi oluyor hem de stresimizi atıyoruz. Burada toplumla bile kaynaşıp sosyalleşiyoruz, çevremiz oluyor. Bu işe başlamamızın temel sebebi, tek hayalimiz olan bir eve sahip olmaktır. İnşallah çalışarak ev sahibi olmaya ümit ediyoruz." dedi. (İLKHA)