Sağlık

Sağlık turizminde yeni dönem

Sağlık Bakanlığı, sağlık turizminde kalite ve güvenliği artırmayı hedefleyen yeni yönetmelikle ilgili detaylı bir açıklama yaptı. Artık tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar HealthTürkiye sistemine entegre olacak, komplikasyon sigortası zorunlu hale gelecek.

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı, 26 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan ve sağlık turizmi alanında köklü değişiklikler içeren "Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik" hakkında detaylı bir açıklamada bulundu. Açıklamada, yeni düzenlemelerin sağlık sektörünün kalite, güvenlik ve sürdürülebilirlik çerçevesinde gelişimi için atılmış önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Yeni yönetmelik kapsamında, sağlık turizmi hizmeti sunan tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların HealthTürkiye portalına entegre çalışması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, ameliyathane ortamında gerçekleştirilecek cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması mecburi kılındı.

Açıklamada, USHAŞ’ın bu süreçte sağlık turizmi alanındaki kuruluşları uluslararası platformlarda destekleyeceği belirtilirken, tesislerin hizmet kalitesinin takibi için sorumlu personel görevlendirmesi gerektiği bildirildi. Aracı kuruluşlara verilecek yetki belgeleri USHAŞ tarafından düzenlenecek ve düzenli olarak denetlenecek. Bu belgelerin devredilemeyeceği de vurgulandı.

Yönetmelikteki bir diğer önemli yenilik ise, uzaktan sağlık hizmetleri alanında oldu. Artık sağlık turistlerine, ilgili mevzuat kapsamında uzaktan sağlık hizmeti sunulabilecek. Bu hizmetler HealthTürkiye platformu üzerinden ilan edilecek.

Ayrıca sağlık tesislerinin, TÜSKA tarafından oluşturulan uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olması zorunlu hale getirildi. Yetki belgesinin geçerliliği ise hasta memnuniyeti, şikayet oranı, cevap süresi ve finansal performans gibi HealthTürkiye Performans Kriterleri ile ilişkilendirildi.

İnternet siteleri için yabancı dil seçeneği ve en az bir yabancı dil bilen personel bulundurma zorunluluğu da yönetmeliğe eklendi. Aracı kuruluşların ayrıca 7/24 hizmet verecek en az iki dilde çağrı merkezi hizmeti sunması gerekecek.

Mevcut belgeli tesis ve aracı kuruluşların, yönetmeliğe 6 ay içinde uyum sağlaması, komplikasyon sigortasını 2025 sonuna kadar, akreditasyon belgelerini ise 2026 yılı sonuna kadar tamamlaması gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, “Sektörde kaliteyi ön planda tutarak hasta güvenliği ve memnuniyetini merkeze alıyoruz. Hedefimiz Türkiye'yi sağlık turizminde küresel lider konumuna taşımaktır.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)