Ekonomi

Sahte İlanlara Son! Fahiş Kira Artışları Bitiyor

Konut piyasasında devrim niteliğinde bir adım atılıyor. Kimlik doğrulama sisteminin ardından, sahte satılık ve kiralık ev ilanlarına son vermek için Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) hayata geçirildi.

Abone Ol

Emlak Piyasasında Yeni Dönem Başlıyor

Emlak sektörünü yeniden şekillendirecek olan EİDS, sahte ilanlarla mücadele amacıyla geliştirildi. E-Devlet üzerinden erişilebilen bu sistemle, ev sahipleri ve emlakçılar ilanlarını doğrulatmak zorunda olacak. EMLAKDER Başkanı Avukat İbrahim Güllü, bu sistemin sektördeki sorunlara çözüm getireceğini belirtti.

Doğrulanmış İlanlarla Güvenli Alım ve Kiralama

Emlak ve Kiracı Sorunları Derneği Başkanı İbrahim Güllü, 15 Eylül'de başlayacak olan "Doğrulanmış İlan" sisteminin, 1 Ocak 2025'te zorunlu hale geleceğini açıkladı. Bu sistem sayesinde, e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapılarak sahte ilanların önüne geçilecek. İlanlarını yayınlamak isteyenler, gerekli evrakları ve kimlik bilgilerini sunmak zorunda olacak.

Sahte İlanların Azalması Bekleniyor

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin yürürlüğe girmesiyle, internetteki sahte ilanların %35 oranında azalması bekleniyor. Emlakçılar ve gayrimenkul danışmanları, e-Devlet üzerinden yetki alarak ilan verebilecek. Bu sayede aynı gayrimenkul için birden fazla ilan verilemeyecek ve mülk sahipleri sadece yetkili emlakçılar aracılığıyla ilan yayınlayabilecek.

Fahiş Kira Artışlarına Son

Son yıllarda kira artışlarındaki fahiş yükselişler, EİDS ile kontrol altına alınacak. Güllü, bu sistemin, ev sahiplerinin TÜFE oranını aşan zam yapmasını engelleyeceğini belirtti. Aynı mülk için birden fazla ilan verilemeyeceği için fiyat manipülasyonları da önlenecek. Bu düzenlemenin, taşınmaz fiyatlarında ve kiralarda düşüşe yol açması bekleniyor.

EİDS ile sektörde kurumsallaşma sağlanacak ve emlakçılar Mesleki Yeterlilik Kurumu Sertifikası ile yetkilendirilecek. Merdiven altı emlakçılık faaliyetleri sona erecek ve sektörde güven ortamı oluşacak. Güllü, bu sistemin emlak sektöründe olumsuz düşünceleri de ortadan kaldıracağını ifade etti.