Sağlık

Sonda Nasıl Takılır?

Sonda Nasıl Takılır? Bunun en kestirme ve doğru yolunu açıklayan haberimiz yayında. Aynı zamanda da Sonda takılması acı verir mi? ve Sonda ne kadar süre takılı kalır? konuları hakkında da bilgiler edinebilirsiniz. 👇

Abone Ol

Sonda Nasıl Takılır?

Sonda nasıl takılır? Sonunda cerrahi operasyonlar öncesi ya da hastanın belli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mesaneye uygulanan bir aparattır idrarı boşaltmak amacıyla kullanılan kateter yardımıyla üretra içerisinden geçirerek mesane içine yerleştirilir.

BUNA DA BAKIN;

PTT Tebligat Sorgulama ve PTT Kayıtlı Gönderi Takibi Yapma! 

Erkeklerde ve kadınlarda sonda nasıl takılır? Sonda takmak tıbbi bir işlem olduğundan dolayı doktorların ve hemşirelerin bu işlemi yapması gereklidir. Kadın çocuk ve erkek bireylerde birbirinden boyut olarak farklı sondalar tercih edilir.

Sonda takmak için bir miktar kayganlaştırıcı jel sondanın uç kısmına yedirilir. Böylece sondanın ucu üretradan daha kolay şekilde geçer. Yaklaşık 5 ila 7 santim iç kısmı doğru ittirilen sonda takma işleminde idrar gelip gelmediği kontrol edilir. Ardından sondaya ait olan ve mesanede kalan balon hortum yardımı ile şişirilir.

Yatağa bağımlı olan hastalarda tuvalet ihtiyacını karşılamak için ya da kendiliğinden idrar yapamayan kişilerde kullanılan sondanın doğru adımlarla takılması gerekir.

Aksi takdirde işlem sonrasında ağrı yanma gibi durumlar yaşanabilir. İdrar kesesine yapılan baskı sayesinde kişinin idrarını sürekli gelmesi gibi bir hisse kapılması söz konusu olabilir. Ayrıca idrar torbasının tıkanması ve çıkması yaşanabilir.

Sonda Takılması Acı Verir Mi?

Sonda takılırken hissedilen ağrı düzeyi kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Sonda takma işleminde hastada hafif ağrı hissedilebilir.

Tıbbi bir müdahile ya da cerrahi bir operasyon işlemi için kullanılacak sondanın anestezi ortamında takılması tavsiye edilir. Bunun dışında uzun süreli sonda kullanacak kişilerin ya da diğer etmenlere bağlı kullanım geliştiğinde anesteziye gerek duyulmadan işlem uygulanabilir.

Vajinaya sonda takılması sonrasında belli bir miktar kanama ve enfeksiyon yaşanabilir. Sondanın çıkartıldığı ilk iki gün yanma ve ağrı hissi devam edebilir. Bu zaman içerisinde kişinin hijyen konusunda ekstra dikkat etmesi tavsiye edilir.

İlk defa sonda takılacak kişinin kendini kasmaması, derin nefes alması ve sondayı takan hemşirenin direktiflerine uyması gereklidir.

Sonda Takılıyken İdrar Hissedilir Mi?

Sonra takılıyken idrarın akış hızını hissetmek mümkün değildir fakat idrar kanalında oluşan tahrişe bağlı hafif yanma ve ağrı hissedilebilir. Bunun beraberinde idrar kesesine yerleştirilen balon sayesinde hastaların idrarını hissetmesi söz konusu olabilir.

Daha nice haber BURADA!