Suyun büyük bir bölümünün tarımsal sulamada kullanıldığı, ancak iletim kayıpları nedeniyle bu suyun yarısının kaybolduğu belirtilerek, 21. yüzyılda su yönetimi politikalarının daha etkin şekilde ele alınması gerektiği vurgulandı.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda "Adana'da Tarımsal Sulamanın Temel Problemleri ve Çözüm Önerileri" konulu bir toplantı düzenlendi.
İl müdürlüğü personelinin yanı sıra sektör paydaşlarının da katıldığı toplantıda bilim insanları, tarımsal sulamada yaşanan sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini dile getirdi.
"İletim kayıpları yüzde 50 seviyesinde"
Toplantıda ilk olarak konuşan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi, Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, Türkiye'nin sahip olduğu 500 milyar metreküp suyun yılda ancak 112 milyar metreküpünün kullanılabildiğini belirtti.
Su varlığının yıllar içinde giderek azaldığını ifade eden Özekici, "Ülkemizde suyun büyük bir kısmı tarımda kullanılıyor. Ancak sulama altyapısının eski olması nedeniyle suyun iletiminde büyük kayıplar yaşanıyor. İletim kayıpları yüzde 50 seviyesinde. Daha fazla su kaybetmeden kapalı sulama sistemlerine geçiş yapmalıyız." açıklamalarına yer verdi.
"Yeraltı suları korunmalı"
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eser Çeliktopuz ise yeraltı sularının korunmasına yönelik yapılması gereken çalışmalara dikkat çekti.
Kuraklığa dayanıklı tarımsal çeşitlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Çeliktopuz, "Yeraltı su kuyuları mutlaka ruhsatlandırılmalı ve kalite açısından korunmalıdır. Organik tarım teşvik edilmeli, ilaç ve gübre kullanımı en aza indirilerek sulama teknikleri iyileştirilmelidir. Ayrıca su yönetim stratejileri gözden geçirilmeli ve bu alandaki uygulamalar öncelikli olarak desteklenmelidir." şeklinde konuştu.
"Sürdürülebilir tarım için su şart"
Toplantıda söz alan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Çetin ise sulamaya açılan tarımsal alanların giderek arttığını ve bu durumun mevcut su kaynaklarını tehdit ettiğini ifade etti. Çetin, "Ülkemizin de içinde bulunduğu kurak ve yarı kurak iklim kuşaklarında gıda güvenliğinin sağlanması ve tarımın sürdürülebilir olması ancak su yönetimi ile mümkündür." dedi.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, il müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin de katıldığı toplantı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. (İLKHA)