Eğitim

Tilavet secdesi nasıl yapılır ve ne okunur?

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır? Tilavet secdesi yaparken nasıl niyet edilir? Tilavet secdesi yapılmazsa ne olur? VE Kur'an'daki secde namazı nasıl kılınır? başlıklarına dair harika bir içeriği sizler için yayına almaktayız.👇

Abone Ol

Tilavet secdesi nedir ve nasıl yapılır soruları, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Kuran-ı Kerim okunduğu sırada hem dinleyen, hem de okuyan kişinin tilavet secdesi kılması gerekmektedir.

Buna da bakınız;

Enfes İrmik Helvası Nasıl Yapılır? İrmik helvası malzemeleri nelerdir? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Ayeti okuduktan sonra veya hatim bittikten sonra, tilavet secdesi yapılabilir. Eğer kişi namazda ise; secde ayetinin okunduğu sırada da tilavet secdesine devam edilebilir.

Namaz içerisinde secde ayeti okunduğu sırada, kişi ellerini kaldırmadan “Allahu Ekber” der ve tilavet secdesine gider. Tilavet secdesine gidilmeden önce niyet edilmesi gerekmektedir.

Tilavet Secdesi Nedir?

Kuran-ı Kerim’de toplamda 14 yerde geçen secde ayetleri okunduğu sırada, tilavet secdesi yapılması gerekir. Secde ayetlerinin yer aldığı cüzlerin okunması esnasında, tilavet secdesinin yapılmasının büyük sevabı vardır. Tilavet secdesinin yapılmaması, yapılan ibadetin eksik kalmasına neden olur. Tilavet secdesi yapacak kişi mutlaka abdestli olmalıdır.

Secde yapmadan önce, kişinin tilavet secdesi niyeti etmesi ve kıbleye dönük bir şekilde namazı kılması gerekmektedir. Üç kez “Subhane Rabbiye’l Ala” denilir ve yine “Allahu Ekber” denildikten sonra ayağa kalkılır. Tilavet secdesi kılınırken esas olan, yüzün tam olarak yere konulmasıdır.

Tilavet secdesinin esas amacı, secde edilmesidir. Hem secdeye giderken, hem de ayağa kalkarken kişinin “Allahu Ekber” demesi gerekmektedir. Tilavet secdesi esnasında ise; “Sübhane Rabbiyel Ala” denilmesi ise ibadetin sünnetidir.

Tilavet Secdesi Yapılırken Nasıl Niyet Edilir?

Tilavet secdesi yapmadan önce niyet edilmesi gerekmektedir. Tilavet secdesine niyet etmek için ise; “Niyet ettim Allah rızası için tilavet secdesi yapmaya” denilmesi gerekmektedir. Niyet edildikten sonra, elleri kaldırmadan doğrudan “Allahu Ekber” denilir ve secdeye gidilir.

Tilavet Secdesi Yapılmazsa Ne Olur?

Tilavet secdesinin yapılmaması, ibadetin eksik kalması olarak kabul edilmektedir. Tilavet secdesinin yapılmaması veya secdenin terk edilmesi direkt olarak vacibi terk etmek olarak kabul edildiği için günahtır.

Tilavet Secdesi Peş Peşe Yapılır mı?

Kuran-ı Kerim’in hatiminin bitmesinin ardından, tilavet secdesi toplu şekilde de yapılabilir. Ancak Kuran-ı Kerim’i hatmeden kişinin hatim süresi boyunca toplamda 14 kez tilavet secdesi kılması gerekmektedir. Makbul olan tilavet secdesinin hatim süresi içerisinde ve ayetin okunduğu sırada yapılmasıdır.

Daha fazla bilgi;Servet Değerinde Süt Beyaz Güvercin Fiyatları! - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com