Dünya

UNICEF: Afrika'daki fon kesintileri beslenme hizmetlerini aksatıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), fon kesintilerinin, 13 milyon çocuğun beslenme krizinden etkilendiği Doğu ve Güney Afrika'da hayat kurtarıcı beslenme hizmetlerinin artırılması çabalarını engellediğini söyledi.

Abone Ol

BM kuruluşu, yaklaşık dört milyon çocuğun şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğu tahmin edilen bölgedeki endişe verici beslenme krizine karşı acil ve koordineli çabalar çağrısında bulundu.

UNICEF Doğu ve Güney Afrika Bölge Direktörlüğü, küresel fon krizinin yetersiz beslenme krizini daha da kötüleştirdiğini söyledi.

UNICEF, "Çocukların beslenme hakkı vardır ve UNICEF ve ortaklarının karşılaştığı zorluklara rağmen, en savunmasız kişilere beslenme hizmetleri sağlamak için yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz. Desteğimizi azaltmanın zamanı değil, aslında önemli ölçüde artırmanın zamanıdır." dedi.

BM kuruluşu, bölgede aşırı iklim şokları, güvensizlik, ekonomik istikrarsızlık ve ihtiyaç sahibi topluluklara yönelik yaşam kurtarıcı beslenme yardımlarına yapılan fon kesintilerinin bir araya gelmesiyle oluşan yüksek düzeyde çocuk yetersiz beslenmesi sorunuyla karşı karşıya kalındığına dikkat çekti.

UNICEF, Somali'deki durumun özellikle vahim olduğunu, ülke nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturan yaklaşık 4,4 milyon insanın kriz seviyesinde açlık yaşayacağını ve bu yıl 1,7 milyon çocuğun akut yetersiz beslenme sorunu yaşayacağının tahmin edildiğini belirtti.

BM kuruluşu, devam eden yetersiz yağışların, yüksek gıda fiyatları ve çatışmalarla bir araya gelmesinin krizi daha da kötüleştirdiğini, ailelerin temel gıdaya, suya, sanitasyona, hijyene ve sağlık hizmetlerine erişimde zorluk çektiğini belirtti.

UNICEF, Güney Sudan'da 5 yaş altı çocuklarda, hamile ve emziren kadınlarda yetersiz beslenmenin ciddi bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini kaydetti.

Bu yıl beş yaş altındaki iki milyondan fazla çocuğun orta ve şiddetli akut yetersiz beslenme riski altında olduğunu aktaran UNICEF, bunun 2024'e göre yüzde 26 artış olduğunu, bunlardan 650 bininin beş yaş altındaki en şiddetli formda beslenme riski altında bulunduğunu ve bunun 2024'e göre yüzde 33'lük bir artışı yansıttığını belirtti.

UNICEF'e göre, bölge genelinde hayat kurtarıcı beslenme desteği sağlama çabalarına rağmen, fon sıkıntısı nedeniyle ihtiyaç sahiplerine ulaşma çabaları sekteye uğruyor ve yaklaşık 110 milyon dolarlık malzeme açığı bulunuyor.

BM kuruluşu, "Cömertlikleriniz sayesinde 2024 yılında şiddetli zayıflamadan muzdarip 2,2 milyondan fazla çocuğu tedavi edebildik, ancak yalnızca tedavi edici müdahalelere değil, aynı zamanda her zamankinden daha kritik olan toplumsal beslenme dayanıklılığının oluşturulmasına yönelik sürekli yatırımlarınıza ihtiyacımız var" dedi. (İLKHA)