Sağlık

Zona Hastalığı Nedir? neden çıkar?

Zona Hastalığı Nedir? gibi özel konu başlığı altında Zona hastalığı neden çıkar? ve Zona hastalığı kimlere bulaşır? bilmek isteyenler için haberimiz yayında... 👇

Abone Ol

Zona Hastalığı Nedir?

Zona hastalığı nedir? Zona hastalığı diğer adıyla gece yanığı, ciltte bulunan sıvı dolu kabarcıkların zamanla kırmızı döküntülere neden olduğu bir enfeksiyon durumudur.

BUNA DA BAKIN;

İshal Ve Kusmaya Ne İyi Gelir? 

Ciltte bulunan sıvı dolu kabarcıklar, ağrı ve zamanla kaşıntıya neden olabilir. Bütün vücudu saran ya da belli kümeler halinde ilerleyen bu döküntüler ve sıvı dolu kabarcıklar, yanma, ateş, hassasiyet, kaşıntı ve ısı yükselmesine neden olur. Ayrıca kişinin bu hastalıkla bitkin, yorgun ve halsiz hissetmesi söz konusudur.

Virüs kaynaklı rahatsızlık olduğundan dolayı diğer kişilerinde enfekte olması söz konusu olabilir. Variceella zoster adı ile bilinen virüsün neden olduğu bu rahatsızlık, su çiçeği benzeri kabarcıkların oluşması ile başlar.

Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar neticesinde ya da ileri yaş, grip, idrar yolları enfeksiyonu gibi sağlık sorunlarında tekrar zona hastalığı görülebilir.

Zona Hastalığı Neden Çıkar?

Variceella zoster  kişinin vücuduna girmesiyle zona hastalığı,  vücutta tamamen ya da bölgesel döküntüye neden olarak halsizlik, ağrı ve ateş gibi semptomları ortaya çıkarmasıyla bilinir.

Zona hastalığı nasıl geçer?

Dolucu kabarcıklar, ateş, titreme ve kaşıntılı cilt dokusu 3 ile 5 haftaya kadar sürebilir. Bu rahatsızlıkta erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.

Semptomların şiddeti ve tedavi yolu dikkate alınarak ilk 72 saat içerisinde virüs baskılayıcı ilaçları kullanılması önerilir.

Yaralar için lokal anestezi uygulayan bakım kremleri kullanmak rahatlatıcı olabilir. Ağrılar için şiddeti dikkate alınarak ağrı kesiciler uygulanır.

Sağlıklı beslenme, bol sıvı tüketimi ve istirahat de hastalığın tedavi maddeleri arasındadır.

Zona hastalığı belirtileri aşağıda maddeler halinde yer alır. Bu belirtilerin şiddetlenmesi halinde kişinin en yakın sağlıklı oluşuna gitmesi tavsiye edilir.

·      Ağrı, ateş ve titreme

·      Ciltte sıvı dolu kabarcıklar

·      Kırmızı döküntü

·      Bölgesel karıncalanma ve şiddetli yanma hissi

·      Vücut ağrısı ve baş ağrısı

·      Tükenmişlik hissi  yorgunluk ve halsizlik

Zona hastalığı bulaşıcı mıdır? Zona hastalığı yaşayan kişi başka bir kişiye hastalık bulaştırmaz. Fakat su çiçeği şeklinde ciltte kabarcıklar ve benzeri sıvı toplanması yaşanılabilir.

Zona Hastalığı Olanlar Ne Yememeli?

Şeker oranından yüksek besinlerin tüketilmemesi önceliklidir. Ayrıca rafine edilmiş karbonhidratlar da glisemik indeksin yükselmesine neden olduğundan dolayı önerilmez.

Zona hastalığını tedavi etmek için düzenli ve sağlıklı Beslenmek oldukça önemlidir. enfeksiyona bağlı bir rahatsızlık olduğundan dolayı bol sıvı tüketmek tavsiye edilir.

Yorgunluğun ve halsizliğin giderilmesi için enerji dengeleyecek ve bağışıklık güçlendirecek bitki çayları tüketilebilir.

Daha nice haber BURADA!