Cuma günü Nature Plants dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Queensland Üniversitesi’nden (UQ) araştırmacılar, bitki köklerinin zararsız bir nanopartikülü emmesini sağladıklarını duyurdu.
UQ Kimya ve Moleküler Biyobilimler Fakültesi'nden araştırmanın ortak yazarı Bernard Carroll, nanoparçacık teknolojisinin hızlı mahsul geliştirme için yeni bir yol açabileceğini belirtti.
Çalışmada kullanılan nanoparçacığın başlangıçta UQ araştırmacıları tarafından hayvanlarda aşı ve kanser tedavisi için geliştirildiğini söyleyen Carroll, bu nanoparçacığın sert bitki hücre duvarlarını aşmasına yardımcı olan bir proteinle kaplandığını ifade etti.
Bu yöntem sayesinde, sentetik haberci ribonükleik asidin (mRNA) ilk kez bitkilere başarılı bir şekilde iletildiğini belirten Carroll, ekibin en büyük şaşkınlığının, nanoparçacığın mRNA'yı sadece girdiği ilk hücreye bırakmak yerine suyla birlikte bitki boyunca dağıtması olduğunu söyledi.
"Bu oldukça heyecan verici çünkü daha fazla geliştirmeyle birlikte teknoloji, gelecekte yeni mahsul türlerini daha hızlı üretmek için kullanılabilir" diyen Carroll, "Aroma veya kalite gibi mahsulle ilgili belirli bir sorunu hedefleyebilir ve onlarca yıl süren çapraz melezleme veya genetik modifikasyon sürecine gerek kalmadan yeni bir tür elde edebiliriz." şeklinde konuştu.
Araştırma ekibi, mRNA kullanarak yeşil floresan protein üreten nanoparçacıkları, lahana ve kanola ailesinin küçük bir üyesi olan Arabidopsis de dahil olmak üzere çeşitli bitki türlerinde test etti.
Tekniğin patentini alan UQ'ya bağlı bir ticarileştirme şirketi, şimdi teknolojiyi daha da geliştirmek için ortaklar arıyor. (İLKHA)