Sağlık

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsi Nasıl Yapılır? Biyopsi işlemi acıtır mı? ve Biyopsisi kaç dakika sürer? şeklinde çok merak edilen konulara en özel cevaplar sunan haberimiz yayında... Hemen keşfet 👇

Abone Ol

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsi nasıl yapılır? Biyopsi vücuttaki doku ya da hücre örnekleri alınarak mikroskop altında incelenmesi ile kişinin hastalıklarının teşhisi ve değerlendirilmesi daha kolay bir hal alır.

Özellikle kanser şüphesi durumunda alınan biyopsi yöntemi en sık uygulanan biyopsi çeşididir.

Kısaca biyopsi bir vücudun pek çok farklı bölgesinden çeşidi tekniklerle alınan kitledir. İlgili bu kitle mikroskop altında incelenir ve genellikle hastalıkların teşhisinde tedavisinde ve tanısında kullanılır.

İğne biyopsisi, endoskopik biyopsi, eksizyonel biyopsi gibi pek çok farklı türü bulunan biyopsi hastanın durumuna ve yapılacak olan bölgeye bağlı değişiklik gösterir.

En sık kullanılan biyopsi çeşitleri aşağıda maddeler halinde yer alır.

·      İğne biyopsisinde kalın ya da ince iğne kullanılarak dokudan küçük bir örnek alınması işlemidir. Kanser teşhisi ve tedavisi için uygulanır.

·      Eksizyonel biyopsi ilgili şüpheli dokunun tamamını cerrahi bir operasyon ile çıkartılıp incelenmesi işlemidir. Küçük tümör ve lezyonların incelenmesi için uygulanır.

·      Deri biyopsisi lezyon ya da döküntüleri incelemek için uygulanır.

·      Endoskopik biyopsi ince bir tüp ile iç organlardan alınan dokunun incelenmesi için uygulanır.

Biyopsi nereden alınır? Biyopsi kişinin sağlık durumuna ve hastalık öyküsüne bağlı değişik şekillerde alınabilir.

Biyopsi Nedir Nasıl Yapılır?

Evde Lavman Nasıl Yapılır? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Biyopsi neden yapılır? Biyopsi kişilerde şüphelenilen hastalıkların teşhisinde ve değerlendirilmesinde uygulanır.

Hasta uygun pozisyonu yerleştirildikten sonra ilgili bölge temizlenir ve alan sterilize edilir. Ardından hastanın rahatlaması için lokal ya da genel anestezi uygulanır.

Anestezi işlemi gerçekleştikten sonra ince ya da kalın iğne ilgili hedef dokunun içine koyularak küçük doku örneği alınır. Alınan doku örneğinin büyüklüğü ve alınma şekli kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. İç organlar için önerilen endoskopik biyopsi erişilmesi zor bölgeler için uygundur. Fakat deri biyopsisi döküntülerin incelenmesi için daha rahat hazır bir ortam oluşturur.

Biyopsi işlemi tamamlandıktan sonra alınan örnek mikroskop altında incelenir ve kişinin hastalığı daha net bir şekilde teşhis edilmiş olur. Alınan örneklerin incelenmesi genellikle birkaç günü sürebilir. Hastalığın teşhisi ve değerlendirilmesi doktor tarafından yapılacaktır.