Candida diyeti, özel olarak hazırlanan ve Candida mantarı ile mücadele sürecinde yapılması önerilen bir diyet programıdır. Vücutta oluşan Candida mantarının miktarının azaltılması için özel bir beslenme programı hazırlanmaktadır. Bu programa ise; Candida diyeti adı verilir.
Candida diyetinde başta işlenmiş gıdalar olmak üzere, süt ürünleri, un ve şeker diyette kesinlikle yasak olan gıdalardır. Candida diyeti, kişinin vücut ağırlığının ve kan şekerinin dengelenmesini ve düzenlenmesini sağlar. Ağırlıklı olarak sebze tüketilen Candida diyetinde, enerji karbonhidrat ağırlıklı olarak alınır.
Candida Diyetinde Ne Yenir?
Candida diyetinde ne yenir ve tüketilmesi önerilen gıdalar, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Candida diyetinde nişasta içermeyen sebzelerin bolca tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle brokoli, lahana, brüksel lahanası ve domates Candida diyetinde tüketilmesine izin verilen sebzelerdendir.
Şeker oranı düşük olan meyveler, zeytin çeşitleri ve turunçgiller de tüketilebilen gıdalar arasında yer alır. Karabuğday, kinoa, pirin ve yulaf kepeği gibi glütensiz tahıllar tüketilebilir.
Candida Diyeti Kaç Gün Sürer?
Candida diyeti, doktor kontrolünde yapılması uygun olan bir diyettir. Birkaç haftalık süre boyunca Candida diyetinin yapılması yeterli görülmektedir. Ancak yine kişinin genel sağlık durumuna göre doktorun belirlediği süreye uygun diyet yapılmalıdır.
Candida diyeti süresi, kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Candida diyetinde esas amaç, mantarın veya enfeksiyonun vücuttan atılmasıdır. Bu süre her kişide farklıdır. Doktor kontrolü ile enfeksiyonun durumu kontrol edilerek, Candida diyetinin sonlanması sağlanır.
Candida Diyeti Yaparken Tüketilmemesi Gereken Besinler
Candida diyeti yaparken tüketilmemesi gereken besinler, enfeksiyonun daha kısa sürede geçmesine de yardımcı olacaktır. Candida mantarı tedavisi süresinde yapılan diyette, bazı besinlere yasak getirilmektedir. Özellikle Candida diyetinde karbonhidrat alımı büyük oranda kısıtlanmaktadır.
Candida diyetinde glüten içeren tüm tahıllar, yasaklı besin grubu içinde yer alır. Laktoz oranı yüksek olan süt ürünleri de aynı şekilde tüketilmemesi gereken besinlerdendir. Sıvı yağlar, işlenmiş yağlar işlenmiş etler de tüketilmemesi gereken gıdalardandır.
Alkol, kafeinli içecekler, çay ve kahve gibi içeceklerin, Candida diyeti süresince tüketilmemesi gerekmektedir. Yüksek şeker içeren kuru incir, incir, kuru üzüm, muz ve mango da yine yasaklı besinler arasında yer alır.
Daha nice; SAĞLIK HABERLERİ!