Dedicated sunucuları kullanarak işletmelerinizin nasıl yeni performans kazanımları elde edebileceğini ve artan esneklikten nasıl yararlanabileceğini öğrenin. Muhtemelen kuruluşunuzdaki dijital sistemlerin büyük çoğunluğunun temelini oluşturan bir bilgisayar seti olan sunucu kavramına aşinasınızdır. Sunucular, ağdaki diğer tüm bilgisayarlar tarafından kullanılan kaynakları, verileri ve hizmetleri sağlar ve bu nedenle herhangi bir BT altyapısının hayati bir parçasıdır.

Son derece güvenilir olacak şekilde tasarlanmışlardır ve web sitelerini barındırma, dosyaları depolama, veritabanlarını ve e-posta sistemlerini yönetme ve daha birçok şey gibi bir işletme içinde çok çeşitli amaçlara hizmet edebilirler. Ancak, kuruluşların sunucu ekosistemlerini kurmak için seçebilecekleri çeşitli farklı yollar vardır ve aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli sunucu türleri vardır. Bunlara özel sunucular, paylaşımlı sunucular, sanal özel sunucular (VPN'ler), bulut sunucuları ve daha fazlası dahildir.

Dedicated sunucular, tek bir işletme müşterisine Dedicated fiziksel sunuculardır, bu nedenle adı budur. Çıplak metal sunucular, Dedicated barındırma hizmetleri veya yönetilen barındırma hizmetleri ile eş anlamlıdır ve bunların hepsi, sunucunun kapsadığı yazılım ve donanımın tek bir müşteri için bir şirket tarafından yönetildiği gerçeğini ifade eder.

Konum Nasıl Atılır? WhatsApp, Google Haritalar ve Mesajlar İle! Konum Nasıl Atılır? WhatsApp, Google Haritalar ve Mesajlar İle!

Sonuç olarak, istemci CPU, RAM veya GPU dahil olmak üzere sunucunun kaynakları üzerinde tam kontrole sahip olur. Kuruluşlar sunucunun donanımını optimize edebilir ve bu kaynakları ihtiyaçlarına göre tahsis edebilir, çok kullanışlı bir özelliktir.

Dedicated sunucu kullanmanın faydaları

Dedicated bir sunucu çalıştırmanın faydaları, öncelikle cihazlar, uygulamaları ve işletim sistemleri üzerinde tam kontrole sahip olmanızdan kaynaklanır. İşte Dedicated sunucuların sunduğu ek kontrolle BT varlığınızı nasıl iyileştirebileceğinize dair bazı örnekler.

Performans

Öncelikle, bir sunucuya yalnızca sizin erişebilmeniz, sunucunun kaynaklarının, işlem gücünün bir kısmını tekeline alıp uygulamalarınızı yavaşlatabilecek diğer istemcilerle paylaşılmaması sayesinde daha iyi bir performansın kilidini açmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca, özel sunucular, kullanmayı planladığınız belirli iş yüküne göre optimize edilebilir. Tüm bunlar, kuruluşunuzun daha hızlı yükleme sürelerine ve genel olarak iyileştirilmiş bir kullanıcı deneyimine ulaşmasına yardımcı olabilir.

Esneklik ve Ölçeklenebilirlik

Esneklik, özel sunucuların sunduğu değer teklifinin büyük bir parçasıdır. Çok çeşitli uygulamaları dağıtmak için kullanılabilirler ve sistem tamamen özelleştirilebilir olduğundan, firmalar gelecekte ihtiyaçları değiştikçe donanım ve yazılımı değiştirebilirler.

Aynı sebepten ötürü, Dedicated sunucular kuruluşunuz genişledikçe çok iyi ölçeklenir. Firmalar değişen iş gereksinimlerine uyum sağlayabilir ve ekstra boş alana ihtiyaç duyduklarında sunucularının belleğini, depolama alanını ve işlem gücünü artırabilirler.

Güvenlik

Özelleştirilebilirlik aynı zamanda güvenlik avantajları da getirir. Sunucu yapılandırması üzerinde tam kontrole sahip olan işletmeler, sistemlerine istedikleri korumaları ekleyebilirler. Bunlara güvenlik duvarları, şifreleme, saldırı tespit sistemleri (IDS) dahil olabilir.

Sunucu başka hiç kimseyle paylaşılmadığından, üçüncü bir taraf aracılığıyla ihlal edilme riski de azalır; bu da BT altyapınızın genel dayanıklılığını daha da artırır.

Güvenilirlik

Dedicated sunucular ayrıca paylaşımlı muadillerinden daha güvenilir olma eğilimindedir, bunun başlıca nedeni diğer kullanıcıların aktivitelerinden etkilenme olasılığınızın daha düşük olmasıdır. Bu, Dedicated bir sunucu seçerek firmaların genişletilmiş kullanılabilirliğin keyfini çıkarabilecekleri ve maliyetli kesinti sürelerinden kaçınabilecekleri anlamına gelir.

Dedicated sunucular ne için kullanılır?

Yukarıda belirtildiği gibi, özel sunucular inanılmaz derecede esnektir ve sahip olabileceğiniz sayısız BT görevi için kullanılabilir. İşte özel sunucular için en yaygın kullanım örneklerinden bazıları.

Veri yedeklemeleri

Dedicated sunucular, hassas verilerin yedeklerini depolamak için kullanılabilir, belki de işletmeniz belirli düzenleyici yükümlülükler veya gizlilik endişeleri olan bir sektörde faaliyet gösteriyorsa. Örneğin, birçok sağlık ve finans kuruluşu, tıbbi kayıtları veya finansal verileri depolamak için ek güvenlik katmanlarıyla korunan Dedicated sunucular kullanır.

Sanallaştırma

Sanallaştırma, işletmelerin donanım söz konusu olduğunda daha fazla getiri elde etmeleri için çok kullanışlı bir tekniktir ve firmalar, özel sunucularıyla daha fazlasını elde etmek için bu aracı kullanmayı tercih edebilirler. Sanal makineler (VM'ler), bir organizasyonun kaynaklarını daha verimli kullanmasına yardımcı olabilir ve ayrıca

Kuruluşlar, örneğin özel bir sunucunun donanımını kullanarak bir dizi sanal makine (VM) çalıştırabilir ve bu sayede her birinde farklı işletim sistemleri ve uygulamalar çalıştırabilirler.

Geliştirme ve test

Geliştirme ekiplerine sahip firmalar, üretim ortamlarını etkileme riski olmadan uygulamalarını test etmek için izole bir ortam olarak özel sunucuları kullanabilirler. Bu izolasyon ayrıca test sonuçlarının doğru olmasını ve herhangi bir dış etkenden etkilenmemesini sağlar.

Geliştiriciler ayrıca uygulamalarının farklı ortamlarda nasıl performans gösterdiğini test etmek için belirli sunucuyu, donanımı veya işletim sistemini değiştirebilir ve bu da uzun vadede daha sorunsuz dağıtımlara yol açabilir.

E-ticaret platformları

Birçok şirket, e-ticaret platformlarındaki büyük hacimli işlemleri işlemek için özel sunucular kullanır. Bu sistemlerin sunabileceği ek kullanılabilirlik, çok yüksek verim dönemlerinde sistemlerini çalışır durumda tutması, çok sayıda eşzamanlı kullanıcıyı, ürün veri tabanlarını ve işlemleri kendilerinin yönetmesi gereken işletmeler için son derece önemlidir.

Editör: Hacer Bozkurt