Üç Ayların Başlangıcı Ne Zaman?

Üç ayların başlangıcı İslam dünyasında müslümanların dini hissiyat ve yoğunlaşan ibadet içinde hayatı muhasebe ettikleri, günahlardan arınmak, yenilenmek ve manevi olarak zenginleşmek için çok iyi bir fırsat vermektedir. Üç aylar 12 ay içerisinde Allah-u Teala’nın nezdinde hürmete layık olan aylardandır. Bu nedenle İslam dünyasında da oldukça önemsenmekte ve müslümanlar tarafından üç ayların başlangıcı ne zamandır, bu ayların önemi ve ibadetleri nedir? Soruları sıkça sorulan sorulardan olup oldukça merak edilmektedir.

İncelediğimiz verilere göre heyecanla beklediğimiz ve her yıl sevinçle kutlanan üç ayların başlangıcı 2025 yılı için 1 Ocak Çarşamba günü Recep ayı ile başlayıp, üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen Recep ayının ilk cuma gecesinde Regaip gecesi idrak edilecektir. Üç ayların ikincisi olan bir diğer değerli ayımız olan Şaban ayı ise, bu yıl 31 Ocak Cuma günü gerçekleşecektir.

Üç Ayların Önemi

Üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları faziletli olan aylardan olup İslam alemi için oldukça değer görmektedir. Bu aylar müslümanların maneviyatını arttırmakta ve Müslümanlara mağfiret dilemeleri için bir fırsat vermektedir. Bu nedenle üç ayları iyi değerlendirmek için bolca tövbe ve istiğfar etmeliyiz. Bu şekilde işlediğimiz günahlardan arınabiliriz. Bu aylarda Kur’an-ı kerim okumalı, okuyanları dinlemeli, Peygamber efendimize salat ve selam getirilmeliyiz.

Kemik Suyu Nasıl Yapılır? En Doğru Yapım Şekli! Kemik Suyu Nasıl Yapılır? En Doğru Yapım Şekli!

Peygamber efendimiz de recep ayına girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Bu aylarda farz olan ibadetlerden biride ramazan ayında oruç tutmaktır. “Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. (Bakara,2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise Peygamberimiz diğer aylara nazaran nafile oruçlarını daha fazla tutmuştur. Ancak kaynaklarda Ramazan ayının dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği de yer almaktadır. (Buhari, Savm,52-53; Müslim, Sıyâm,173-79).

Editör: Diriliş Haber