Türkiye genelinde nisan ayı boyunca etkili olan yağışlar, tarım arazilerinde olumlu etkiler oluşturdu. Özellikle kuru tarım alanlarında ekili buğday, arpa ve yem bitkileri açısından büyük önem taşıyan yağmurlar, üreticilerin yüzünü güldürdü. Toprağın suya doymasıyla birlikte tarımsal üretimde verimli bir sezon beklentisi oluştu.

Yapılan değerlendirmelere göre, nisan yağışları toprak nemini artırarak başta tahıllar olmak üzere birçok ürün grubunda gelişim sürecini destekledi. Uzun süredir beklenen düzenli yağışların, özellikle kış aylarında yeterince nem alamayan arazilere can suyu olduğu belirtildi.

Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kış yağışlarının yetersiz kalması sonucu barajlardaki su seviyelerinin düşük olduğunu belirterek, nisan yağışlarının tarımsal üretim için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Çakmak, yağışların verimi artıracağı ancak çiftçilerin hastalık etmenlerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Nisan yağışları niçin önemli?

Kış yağışlarının beklentilerin altında kaldığını ve bunun sonucunda barajlarda su seviyelerinin yeterli seviyeye ulaşamadığını belirten Çakmak, "Su seviyeleri oldukça düşük kaldı. Bu durum, endişelenilmesi gereken bir hal alabilir. Özellikle tarımsal sulamada ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Bazı ilçelerimizde ve İznik Gölü'nde su verilemeyeceği yönünde haberler çıktı. Bu da ilçelerimizdeki meyve ve sebze tarımını olumsuz etkileyecektir. Bu bağlamda nisan yağışları neden önemlidir? Özellikle buğday ve baklagiller gibi ürünlerde, bu dönemde alınacak yağışlar verimi olumlu yönde etkileyecektir. Bu yağışlar, bereketin sembolü anlamına gelir." dedi.

"Yağışlar olumlu yönde yansıyacaktır"

Çiftçiler ve tarımın paydaşları olarak nisan yağmurlarını önemsediklerini aktaran Çakmak "Bu yağışlar olumlu yönde yansıyacaktır. Ancak, yağışlardan sonra sıcak havaların etkisiyle hastalık etmenlerinin hızla yayılma eğilimine gireceği düşünüldüğünde, çiftçilerimizin bu konuda dikkatli olup, hastalık etmenlerine karşı ilaçlı mücadele yapabilecek duruma gelmeleri gerekecek. Aksi takdirde, hastalık bulaştığında verim kayıpları yaşanabilir. Çiftçilerimizin dikkatli olmaları gerekiyor." diye belirtti.

"Çiftçiler, suyu tasarruflu kullanmalı"

Filistinli ressamların fırçasından "Hâlâ Yaşıyorum" sergisi Filistinli ressamların fırçasından "Hâlâ Yaşıyorum" sergisi

Nisan yağışlarının barajları doldurma konusunda büyük önem taşıdığını vurgulayan Çakmak "Şu ana kadar baraj doluluk oranları yüzde 35-40 seviyelerinde. Eğer bu oran artırılmazsa, nisan ayı itibariyle dağlardan gelen kar suları da yetersiz kalacaktır. Bu durumda sulama konusunda ciddi aksaklıklar yaşanabilir ve yazlık ürünlerde büyük sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bu nedenle çiftçilerimizin suyu çok tasarruflu kullanması gerekiyor. Suyun sonsuz olmadığını unutmamalıyız. Üretimin vazgeçilmez bir parçası olan suyu, modern tekniklerle ve ihtiyaç kadar kullanarak en verimli şekilde kullanmalıyız. Yaz aylarında bitkilerimiz kuraklıktan etkilenmesin." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA