Sağlık

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlığa Ne İyi Gelir? Anında tuvalete çıkaran yiyecekler nelerdir? bilmek isteyenlere özel araştırmamız neticesinde listeledik 👇

Abone Ol

Kabızlık bağırsak harekelerinin yavaşlaması ya da kısmi olarak durması ile oluşan ciddi bir sorundur. Kabızlık probleminde önemli olan yavaşlayan hareketlerin yeniden kazanılmasıdır. Kişi yediklerine dikkat ettiği ve bol sıvı tükettiği sürece bağırsak normal fonksiyonlarına geri döner.

Bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olan unsurlar bazen ilaç kullanımı, bazen stres, bazen ise yeme bozuklukları olarak bilinir. Kişi sigara kullanımını bıraktığında da aynı kabızlık sorunu ile karşılaşır.

Psikolojik kabızlık belirtileri ya da boşaltım ile ilgili olan rahatsızlıklar uzun süreli kabızlık ile baş başa kalmaya neden olur. Böyle bir durumda direkt olarak hekime başvurmak gerekir. Uzun süreli bir kabızlık söz konusu ise ve buna gaz sancıları da eşlik ediyorsa hekim lavman kullanımı önerecektir. Fakat bunu doktor kontrolünde yapılması gerekir.

Kabızlığı öncelikle doğal yollarla çözüme kavuşturmak gerekir. Doğal olarak en iyi kabızlık ilacı olarak bilinen kuru kayısı günde 8 ila 10 adet tüketilmesi yeterlidir. Bunula beraber kuru erik, incir ya da elma gibi yiyecekleri de bol şekilde tüketmek bağırsak hareketlerini hızlandırır. 

Aşağıda maddeler halinde kabızlığa ve bağırsaklara iyi gelen yiyecekler bulunur. Bu yiyecekleri dengeli şekilde tüketerek daha sağlıklı bir yaşama kavuşmak mümkündür.

·      Armut, incir, kayısı, kivi gibi meyveler

·      Bezelye, enginar, brokoli, fasulye gibi sebzeler

·      Portakal, mandalina gibi turunçgiller

·      Kefir, tam çavdarlı ekmek, keten tohumu gibi besinler

Kabızlık ve Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Kabızlık acilen nasıl giderilir? Kabızlık ve gaz sancılarına bol su tüketmek, egzersiz yapmak, lifli gıdalar tüketmek gibi yöntemler işe yarayabilir. Anında boşaltım sistemini harekete geçirmek için doktor kontrolünde lavman uygulaması yapılabilir.

Gaz sancılarını durdurmak için sıcak bir duş almak karın masajı uygulamak da sancıların hafiflemesine yardımcı olur. Bağırsak harekeleri ve gaz sancılarını durdurmak için kabuklu meyveler tüketmek de işe yarayabilir.

Bağırsakların boşaltım fonksiyonunda normal olarak çalışabilmeleri için kişinin alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durması önceliklidir. Düzenli olarak egzersiz ve sıvısal beslenme de bağırsak florasına iyi gelen şeylerdendir.

Daha fazlası için; Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com