Ağrı'da uzun kış ve çetin geçen kış mevsimin ardından ilkbaharla doğa yeniden canlandı.

Çok sağlıklı olan ve Ağrı'nın yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen Çiriş (Gulık) otu halk tarafından dağlardan toplanmaya başlandı.

Bölge halkı tarafından çokça tüketilen ot daha sonraları yenmek için haşlanıp paketlere konularak dondurucularda muhafaza ediliyor.

Ankara'da uyuşturucu operasyonu: 635 gözaltı Ankara'da uyuşturucu operasyonu: 635 gözaltı

Uzmanlar, Çiriş otunun vitamin ve mineral açısından zengin olduğunu, tüketildiğinde özellikle vücut direncini artırdığını ifade ediyor. Geleneksel beslenme yöntemlerinin korunmasının önemine dikkat çeken beslenme uzmanları, bu tür uygulamaların doğal ve sürdürülebilir olduğunu vurguluyor. 

Ağrı'nın Hamur ile Tutak ilçeleri arasında yer alan yüksek dağlık bölgelere Çiriş otunu toplamak için merkezden geldiklerini belirten İbrahim Tandır, doğa ile buluşarak aynı zamanda Çiriş otunu toplamalarının çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti.

İbrahim Tandır, "Bugün buraya Kürtçe ismi ile Gulık, Türkçe ismi ile Çiriş otu olan bitkiyi toplamaya geldik. Doğa bir mucize gibi. O kadar güzel ki, kelimeler ile tarif edilmez. Yaklaşık 2-3 saattir buradayız, epey ot topladık. Çiriş otu topladığımız dağın en zirvesine tırmandık. Şuan bulunduğumuz nokta 2 bin rakımın üzerinde vardır. Dağın bazı bölgelerinde halen kar erimemiş, yeşillenmemiş. Uzun süredir hayalimiz olan karda pekmez yemeği de gerçekleştirdik, lezzetli idi." dedi.

Halis Tandır ise tavsiyede bulunarak vatandaşlara bu bölgelerde ki dağlara gelmeleri gerektiğini söyledi.

Tandır, "Akrabalar ile Gulık toplamaya geldik. Şuan bu ürünün kilosu pazarda 100 TL. Bayağı topladık, vatandaşlara tavsiye ederim buralara gelsinler. Karın üzerine döktüğümüz pekmezin tadı çok güzeldi, tadına doyum olmuyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA