Somut anlam nedir ve somut anlama uyan kelimeler, öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Somut anlam soyut anlam ile karıştırılabilen bir konudur.

Ancak somut anlamı çok basit şekilde tanımlamak mümkündür. Beş duyu organı ile ayırt edilebilen tüm varlıklar, somut anlam içerisine dahil edilebilen kavramlardır.

Meyveler, sebzeler, toprak, su, hava, ateş, kalem ve silgi gibi tüm kelimeler, somut anlam taşımaktadır. Somut anlam nedir ve cümle içerisindeki kullanımına örnekleri birlikte inceleyelim.

Somut Anlam Nedir Örnek?

Yarıyıl Tatiline Kaç Gün Kaldı? Yarıyıl Tatiline Kaç Gün Kaldı?

Somut anlam kısaca, beş duyu organları ile algılanabilen tüm varlık ve kavramlar şeklinde açıklanabilir. Gözle görülebilen, dokunulduğunda hissedilen ve elle tutulan tüm varlıklar, somut anlam cümleleri içerisinde yer alabilir. Sandalye, masa, bilgisayar, su, toprak veya hava gibi tüm kavramlar, somut kavram kelimelerine örnek olarak gösterilebilir.

Somut anlam, cümle içerisindeki kelimeler olabileceği gibi kelime öbekleri şeklinde de olabilir. Cümle içerisinde yer alan kelimeler veya yargılar beş duyu organları ile algılanabiliyor ise; cümle somut anlam taşıyor demektir.

Somutlaştırma Nedir?

Somut anlam ile en çok karıştırılan konulardan birisi de somutlaştırma konusudur. Somut anlamdan farklı olarak, somutlaştırma konusunda soyut bir kavramın bulunması gerekmektedir. Bu soyut kavram, cümle içerisindeki davranışa ve yargıya göre somut bir anlam haline gelmektedir. Bu duruma somutlaştırma denir.

Ancak somut anlam cümlelerinde sadece somut varlıklardan bahsedilmektedir. Somutlaştırma cümlelerinde, beş duyu organımız ile algılayamadığımız ve soyut olarak tanımlanan kelimelerin bulunması gerekmektedir.

Somut Anlamlı Cümle Örnekleri

Somut anlamlı cümle örnekleri ile konunun daha net bir şekilde anlaşılması sağlanabilir. Somut anlam, kişinin çevresinde var olan görebildiği, dokunabildiği ve hissedebildiği tüm nesneler için kullanılan bir terimdir.

Somut anlam, özellikle günlük yaşamda en sık kullanılan cümle türlerindendir. Somut anlamlı cümlelere örnek olarak; “Öğrenciler defter ve kitaplarını aldı” cümlesini gösterebiliriz. “Evdeki eşyaları değiştirdik, oyuncağımı kaybettim, kendime mavi bir araba aldım, çiçeklerin saksılarını değiştirdim” gibi cümleleri de somut anlam cümlelerine örnek olarak gösterebiliriz. Somut anlamlı cümlelerde, bir veya birden fazla somut anlamı ifade eden kelimenin bulunması gerekmektedir.

Daha çok; EĞİTİM HABERİ BURADA!

Editör: Ayşe Topçu