7 Ekim 2023'te başlayan Aksa Tufanı ile birlikte işgalcilerin Gazze'ye yönelik başlattığı yıkım ve soykırım ile ciddi mağduriyet yaşayan halka yönelik yardım çalışmalarını sürdüren Umut Kervanı, sağlanan ateşkes sonrasında ise kalıcı eserler bırakmak için çalışmalarına başladı.
Ateşkesin sağlandığı gece itibarıyla Nasser Tıp Hastanesi'ne bağlı Hind Al-Duğma Diyaliz Merkezi'nin yeniden onarımı ve gerekli tıbbi cihazların alınması için protokol imzalayan Umut Kervanı, 2 farklı bölgede yüzlerce ailenin barınabileceği çadır kentler kurmaya ve yakın zamanda 24 saat boyunca sıcak yemek ikramının yapılacağı aşevi yapımına başladı.
"İmkan olursa Gazze'ye doktorlarımızı da göndereceğiz"
Gazze'de devam eden yardım çalışmaları ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Umut Kervanı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, "Özellikle ateşkes sonrası orada daha kalıcı hizmetler yapılabilmesi noktasında adımlar attık. Gazze'de en büyük hastanelerden olan Nasser Hastanesi'nin diyaliz merkezini inşallah hızlı bir şekilde hizmete irmesi için çalışmalar başladı. En kısa zamanda hizmete girecek. Bu merkezde günlük 280 diyaliz seansı yapılabilecek. Bununla birlikte yakın zamanda oraya doktorların gönderilmesi husus var. Gazze'ye yalnızca branş doktorları girebiliyor. Bu konuda da çalışmalarımız var. İnşallah bir gelişme olursa vakıf olarak Gazze'ye doktorlarımız göndereceğiz. Oradaki kardeşlerimize sağlık hizmeti verecekler." dedi.
"20-25 günde tamamlanacak şekilde çadır kentler kuruyoruz"
Bölgede çok acil olarak çadır kentlere ihtiyaç olduğunu belirten Kurtaran, "Çünkü evleri tamamen yıkılmış kardeşlerimiz var. İnsan o görüntüleri gördüğünde dehşete kapılıyor. Bir ayı geçmeyecek şekilde, 20-25 günde tamamlanacak şekilde çadır kentleri yapacağız. Bu çadır kentlerde özellikle eğitim, ibadet, çocuklar için oyun alanları gibi çadırlar olacak. Güneş enerjisi kullanılarak çadırlara hem kuyulardan su hem de elektrik verilecek. Bu anlamda bir çadır kentin inşasına başladık ve bu proje bitmek üzere. Talep yoğun olunca ikinci bir çadır kentin inşasına başladık. Bu anlamda hayırseverlerimizden destek bekliyoruz. Çadır kentler bittikten sonra artık ciddi bir konteyner ihtiyacı olacak. Çünkü daha uzun süreli kalabilecekleri bir barınağın olması gerekir. Bunun için de çalışmalar yapılıyor. İnşallah bu projeler peyderpey yapılacak." diye konuştu.
"Ümmet olarak Gazze'yi yeniden inşa edeceğiz"
Ateşkes sonrasında tamamen bir barış ortamının oluşmasını ve Filistinlilerin kendi topraklarında kalarak hızlı bir şekilde şehirlerini imar ederek hayatlarını sürdürmelerini temenni ettiklerini söyleyen Kurtaran, "Sosyal konutların hızlı bir şekilde yapılmasını ümit ediyoruz. Biz zaten büyük bir deprem yaşadık. 11 ilimizde yüzbinlerce binamız yıkıldı. 2 yıllık zaman diliminde şehirlerimiz imar edildi. Gazze'de sükûnet hâkim olursa inşallah çok daha hızlı bir şekilde şehirler imar edilecek. İnanıyorum ki 2 seneyi bile bulmadan ümmet olarak Gazze'yi eskisinden daha güzel bir şekilde imar edeceğiz. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız." şeklinde konuştu.
Gazze için seferberlik çağrısı
Gazze'de 24 saat boyunca hizmet verecek olan aşevi kurmayı hedeflediklerini belirten Kurtaran, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Özellikle Ramazan ayında hem sahurda hem de iftarda hizmet verebilecek bir aşevi inşallah kuracağız. Burada günlük on binlerce kardeşimize yemek dağıtılacak. Gazze'de ciddi bir yakıt ihtiyacı da var. Un ve diğer yaşam ürünlerine ihtiyaç var. Yakın zamanda Mısır üzerinden Gazze'ye bir tır ayakkabı göndermiştir. O ayakkabılar zor zamanda yerine ulaştı. Hayırseverlerin teveccühüyle yeniden bir tır ayakkabı göndereceğiz. Bununla birlikte un, pirinç, hijyen malzemeleri ve diğer gıda ürünleri ile battaniye gibi ihtiyaçlardan oluşan tırlarımızı göndereceğiz. Hayırseverlerimize sesleniyoruz! Gazze için seferberlik zamanı. Oradaki kardeşlerimize hem Ramazan'ın yaklaşmasıyla içerisinde bulunduğumuz mübarek üç aylarda yardım elini uzatmalıyız." (İLKHA)