Şanlıurfa’da düzenlenen 14. Gıda, Yöresel Ürünler, Hediyelik Eşya ve El Sanatları Fuarı, bu yıl da katılımcılardan büyük ilgi gördü. Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcılar, yöresel ürünlerini ve el sanatlarını Şanlıurfa halkı ile buluşturdu.

Katılımcılar arasında, özellikle yöresel tarhana, erişte, zeytinyağı, cevizli sucuk gibi ürünler ön plana çıktı. Ürünlerin doğal ve katkı maddesi içermeyen yapıları, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Ayrıca, fuara gelen vatandaşlar, farklı illerden gelen hediyelik eşya ve el sanatlarıyla da nostaljik bir atmosfer yaşadılar.

Türkiye'nin farklı illerinden getirilen yöresel ürünler, düzenlenen fuarda vatandaşların ilgisini çekti. Fuarda sergilenen doğal ve katkısız ürünler hem tanıtım hem de satış açısından esnaf ve ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

“Paketli ürünlere genelde gıda koruyucular katılıyor”

Hatice Çetin

Ankara Beypazarı ürünleri sattığını söyleyen Hatice Çetin, “Ürünlerim; erişte, tarhana, Beypazarı kurusu, kesme çorbam, baharat çeşitlerim, top kekiğim. Özellikle kendimin yetiştirdiği siyah mısır ürünleri var. Ben yapılmış alıyorum, burada satıyorum. Şimdi organik demeyelim, Türkiye'de organik hiçbir şey yok ama doğal yapılıyor. En azından fabrikasyon değil, doğal yapılıyor. Paketli ürünlerde biliyorsunuz, genelde gıda koruyucular katılıyor. Ama bu ürünlerin hiçbirinde koruyucu yok. Direkt üretenden alıyoruz, buraya getirip satıyoruz. Marketteki ürünler raf ömrünü uzatmak için koruyucu katmak zorundalar ama tabii ki buradakiler daha lezzetli. O kadar bilgim yok gıda koruyucuların ne kadar zararlı olduğuna dair. Her yerden okuyoruz, duyuyoruz, televizyonlardan seyrediyoruz. Yani o konuda çok bir bilgim yok açıkçası. Doğal antibiyotiktir tarhanamız. Kışın, çocuklara anneleri ek gıdaya başladığında kullanabilirler. Erişte derseniz, marketteki makarnadan bin kat daha doğal. Yumurta, tuz, unla yapılıyor sadece, içinde başka katkı maddesi yok. O yüzden anneler tercih ediyor genelde. Daha doğrusu bilenler tercih ediyor.” dedi.

“Beypazarı'nın meşhur dolma baharatı var”

Sattığı yöresel ürünlere değinen Çetin, “Urfa'nın özellikle erişte ve tarhana konusunda çok bir bilgisi yoktu. İlk geldiğim zamanlar anlatmakta çok zorlandım ama şimdi yavaş yavaş, gele gide, onlara da öğrettik. En çok tarhana, şu an top kekik tercih ediliyor. Sebebi; tadını beğenenler tekrar geliyor. Ben 6 senedir katılıyorum aşağı yukarı bu fuara. Oturmuş bir müşterim var. O yüzden genelde söylüyorum: Poşetten yana değilim. Eve gidince bunu cam kavanoza boşaltın diye ikaz ediyorum hepsine. Bir sene ömrü vardır. Hibiskus satıyorum. Kandaki yağı temizliyor. Menemenliğim var, onunla menemen yapıyorlar. Domates biber kurusu, sebze kurularım var, onunla çorba yapılıyor. Beypazarı'nın meşhur dolma baharatı var. Onu dolma baharatı diye satıyorum ama cacıkta kullanıyorlar, zeytinin üzerinde kullanıyorlar. Kendi yöresinden geldiği için, daha yerli olduğu için, daha doğal olduğu için yöresel ürünlerdeki amaç da o sanırsam.” şeklinde konuştu.

Çetin son olarak şunları söyledi:

“Mesela ben Beypazarı'nın ürünlerini tanıtıyorum, Kastamonu'dan gelen sarımsağını tanıtıyor. Bu gibi, mesela direkt oradan geldiğimiz için raf ömrü çok uzamamış oluyor. Taze ürünler geliyor. Özellikle Urfa fuarı için bütün esnaflar taze bir ürün elde ediyorlar. O yüzden bence güzel bir etkinlik. Bu sefer biraz şaşırdık açıkçası. Katılım çok güzel ama bu pek işe yansımadı. Bu sefer biraz bizi şaşırttı diyebilirim ama olana bereket diyeceğiz, yapacak bir şey yok. Bütün Urfa halkını da beklerim. 6 senedir geliyorum, gerçekten memnunum."

“Çoğunlukla gıdaya yönelik talep var”

Ailesinin dilinden şehit komutan Muhammed Dayf, "Ebu Halid" Ailesinin dilinden şehit komutan Muhammed Dayf, "Ebu Halid"

Yaren Çevik

Yaren Çevik ise fuarda cevizli sucuğun daha fazla rağbet gördüğünü belirterek, “Doğal ürünler üzerine kurulu bir standımız var. 81 ildeki hemen hemen tüm doğal üretilen ürünlerimiz mevcut. 9 yıldır biz bu işi yapıyoruz. Online yapıyorduk, 3 ay önce mağazamızı açtık. Urfa'da, Maşuk'ta açtık. Ürünlerimiz kalitelidir, birebir tarımdan onaylıdır. En çok cevizli sucuk ve zeytinyağı rağbet görüyor. Önce bizim zeytinyağımız yüzde 100 tarımdan onaylı olduğu için daha çok müşteri geliyor. Yani müşteri memnuniyetimiz var. Çoğunlukla gıdaya yönelik talep var. Biz her zaman fuarda olduğumuz için müşterilerimiz bilindik oluyor. Yöresel ürünlere daha sıcak bakıyorlar, yeter." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha