Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş, öğrencilerin okudukları yükseköğretim bölümü puanı ile farklı bir üniversiteye geçiş yapma hakkı durumudur.

Öğrencilerin istediği farklı bir okula geçiş yapabilme imkanını veren yatay geçiş, çeşitli şartlara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Yatay geçiş yapmak için ne gerekiyor ve aranan şartları birlikte inceleyelim.

Yatay Geçiş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş nedir nasıl yapılır sorularını sizler için kışça açıklamak isteriz. Yatay geçiş, hem kurumlar arası hem de kurum için olmak üzere farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir.

Üniversite yatay geçiş nasıl yapılır sorusunu öncelikli olarak, kurum içi geçiş yönünden yanıtlamak daha doğru olacaktır.

Tıbbi Sekreter Ne İş Yapar? Tıbbi Sekreter Ne İş Yapar?

Kurum için yatay geçiş hakkı sayesinde, öğrenim gördüğünüz üniversite içerisinde farklı bir bölüme geçiş yapabilirsiniz.

Kurumlar arası yatay geçiş hakkında ise; aranan şartlara göre farklı bir okula geçiş yapılabilmektedir. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapılırken, okuldaki ortalama puanınız dikkate alınmamaktadır.

Sadece ÖSYM yerleştirme puanınız dikkate alınmaktadır. Ancak yatay geçiş yapmak için not ortalamanız, derslerdeki başarınız, dönem kaydınızın olup olmadığı, merkezi yerleştirme puanı çok önemlidir.

Yatay geçiş, ÖSYM’nin belirlemiş olduğu belirli zaman aralıklarında başvuru alınarak gerçekleştirmiş olduğu bir durumdur.

Bir Üniversiteden Başka Bir Üniversiteye Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Herhangi bir üniversitenin bölümünde okuyan bir öğrenci, yatay geçiş hakkı ile farklı bir üniversiteye geçiş yapabilmektedir.

Yatay geçiş, üniversitelerde kurum içi geçiş olarak bilinmektedir. Yatay geçiş yapmak için merkezi yerleştirme puanı büyük önem taşımaktadır. Bazı üniversitelerde akademik ortalama ile yatay geçiş hakkı tanıyabilmektedir.

Kimler Yatay Geçiş Yapamaz?

Öğrencinin, üniversiteye kayıt yaptırdığı yerleştirme puanının, yatay geçiş yapmak istediği programın puanından daha düşük olduğu durumda kayıt yaptırması mümkün değildir. Aynı şekilde öğrencinin, ÖSYM tarafından tercih ettiği programlardan herhangi birine yerleştirildiği ancak kayıt yaptırmadığı zaman da yatay geçiş yapma hakkı bulunmamaktadır.

Üniversite 1. Sınıfta Yatay Geçiş Olur mu?

Üniversite birinci sınıfta okuyan öğrencilerin, yatay geçiş yapabilmesi için merkezi yerleştirme puanına göre tercih yapması gerekmektedir.

Üniversitede hazırlık, birinci ve son sınıfta okuyan öğrencilerin, akademik ortalama puanı baz alınmamaktadır.

Daha nice benzer haber burada!

Editör: Ayşe Topçu