Güneşe Selam pozu, tipik olarak Vinyasa tarzı yogada bulunan, tutarlı bir hareketle birbirine dizilmiş bir dizi yoga pozudur. Sanskritçe'de Güneşi Selamlamalara “Surya Namaskar” denir ve geleneksel olarak yeni günü müjdelemek için uygulanırdı, dolayısıyla adı da buradan geliyor.

Sanskritçe'de "Vinyasa", nefesi hareketle sürekli bir akışta ilişkilendirmek olarak tercüme edilebilir. Bu nedenle, Güneşe Selam fiziksel olarak zorlayıcıdır ve mükemmel bir kardiyovasküler egzersizdir.

Yine de yüzey seviyesindeki antrenmanın ötesinde çok daha fazla anlam var, o yüzden hadi dalışa geçelim!

108 Güneşe Selam Yoga Pozu Neden Önemli?

108 sayısı, astronomiden yogaya kadar pek çok disiplinde görünen, birçok yönden kutsal ve anlamlıdır:

  • 108 sayısı eski, kutsal metinlerde geçer. Örneğin, 108 Upanishad ve 108 Tantra vardır.
  • Nümerolojide 108, evrensel aşkı, sonsuzluğu ve uyanışı simgeleyen 9'a eşittir.
  • Ayurveda'da vücutta 108 kutsal nokta vardır.
  • Astronomide, Güneş ile Dünya arasındaki mesafe kabaca Güneş'in çapının 108 katıdır.
  • Mala boncuk kolyeler, meditasyon sırasında saymak için kullanılan 108 boncuk içerir.

İnsanlar 108 Güneşe Selam Pozu Ne Zaman Uygular?

Güneşe Selam duruşu her zaman ve her sıklıkta uygulanabilir. Geleneksel olarak, 108 Güneşe Selam uygulaması mevsimlerin değişmesi için ayrılmıştır (yani Kış ve Yaz Gündönümü ve İlkbahar ve Sonbahar Ekinoksu).

İlkbahar ve Sonbahar Ekinokslarında Güneşe Selam Duruşu

Bir ekinoks sırasında, gündüz ve gece eşit uzunluktadır. İlkbahar Ekinoksu, yeniden doğuş ve yeni başlangıçlar zamanını temsil eder, bu da onu vücudu detoksifiye etmek için harika bir zaman yapar. Sonbahar Ekinoksu olarak da adlandırılan Güz Ekinoksu, kış başlamadan önce içe ve toprağa girme zamanı sunar.

Yaz ve Kış Gündönümü Güneşe Selam Yoga Duruşu

Yaz Gündönümü bir kutlama zamanı olarak işaretlenir. Birçok kültürde güneşi ve onun hayat veren enerjisini kutlamak için festivaller düzenlenir. Yaz, her şeyin çiçek açtığı bir zamanı işaret ediyor. Kış Gündönümü, ölümü ve yeniden doğuşu sembolize eder, yeni başlangıçlar ve taze başlangıçlar. İyi haber şu ki, 108 Güneşe Selam uygulamak için belirli bir süre beklemenize gerek yok. 

İnsanlar Neden 108 Güneşe Selam yoga Pozunu Yapar?

Bu uygulama sırasında oluşturduğunuz ateşin (iç ısının) temizleyici, detoks edici olduğuna ve kendinizle daha fazla temas kurmanıza yardımcı olduğuna inanılıyor.

Hareket Enerjisi

Güneş Selamlaması bedeni ısıtır ve Prana'yı veya yukarı doğru enerjiyi etkinleştirir. Muhtemelen yoga dersinde, dersin aktif bölümlerinin (Vinyasa akışı gibi) enerji ve sıkışmış duyguların yaratılmasına ve hareket ettirilmesine yardımcı olduğunu duymuşsunuzdur. Sınıfın daha yavaş bölümleri (kalça açıcılar ve yaslanmış pozlar gibi), artık size hizmet etmeyen enerji ve duyguları serbest bırakmanıza yardımcı olur.

Zihninizi Boşaltın 108 güneşi selamlama egzersizi yapmak, güçlü bir irade ve nefesle hareket etmeye (ve saymaya!)
tek noktadan odaklanmayı gerektirir.
Güneşe selam akışınızla bir ritme girdiğinizde, farkındalığınız içe döndüğünden zihinsel yorgunluğunuz azalacaktır. Bu nedenle genellikle hareketli meditasyon olarak adlandırılır.

108 Güneşe Selam Sırasında Teslim Olun

Bir noktada “Bunun için neden kaydoldum?” Diye düşüneceksiniz. Devam ederseniz, bir rahatlık hali ve hatta bir akış hissi bulacaksınız. Sürece teslim olacak, duygusal olarak neyin ortaya çıktığını kabul edecek ve sonra onu bırakacaksınız. Bitirdiğinizde kendinizi daha hafif hissedecek ve bu kadim ritüelde anlam bulacaksınız.

İşte 108 Güneşe Selam Pozu Uygulamasında Öğreneceğiniz 6 Şey

1. Sandığınızdan daha güçlüsünüz

108 kulağa çok gibi geliyor – bu sayıya ilk seferde ulaşamayabilirsiniz. Toplam sayı ne olursa olsun, gücünüze ve kaç tur yapabildiğinize şaşıracaksınız. Başardıkların için kendine biraz itibar ver, çünkü sen güçlüsün.

2. Olumsuz düşünceler sizi tanımlamaz

Olumsuz düşünceler vücutta hapsolan enerjiye dönüşebilir. Güneşe Selam sıkışmış enerjiyi harekete geçirir, içinden geçmenize yardımcı olur ve nihayetinde artık size hizmet etmeyen şeyleri salıverir. Negatif enerjiyi salıvermek mutluluğa giden yolda önemli bir adımdır ve bu uygulama size sizi engelleyen her şeyi salıverme gücüne sahip olduğunuzu gösterecektir.

3. Bakış açınızı değiştirme gücünüz var

"Huzur içindeyim" gibi olumlu bir mantra ile pratik yaparsanız, ruh halinizde ve bakış açınızda önemli değişiklikler görebilirsiniz. Pratik yaparken pozitifliğe odaklanmak, tüm bakış açınızı değiştirme gücüne sahiptir. 108 Güneşi Selamlamayı tamamladığınızda, genel güveninizde bir artış fark edebilirsiniz!

4. Herhangi bir zorluğun ortasında topraklama bulabilirsiniz

108 Güneşe Selamın tekrarı ve ritüeli bir topraklanma hissi sağlayacaktır. Güneşe Selamın yaşam döngülerinin onuruna verildiğini unutmayın. 108 Güneşe Selam kesinlikle zorlayıcıdır, ancak bunları uygularken bir topraklanma duygusu bulacak ve karşılaştığınız herhangi bir zorlukla ona nasıl erişeceğinizi öğreneceksiniz.

5. İç güdünüzü keşfedeceksiniz

Bu her insan için farklı olsa da var olduğunu asla bilmediğiniz (veya çoktan gittiğini düşündüğünüz) duygu ve duyumların ortaya çıktığını göreceksiniz. Akış için size neyin ilham verdiğini ve hatta adanmışlığınızın güveni nasıl geliştirebileceğini öğrenebilirsiniz. Bu uygulama boyunca, inanılmaz sürüşünüze tanık olmaya devam edeceksiniz.

6. Güneşe selam pozu sonrasında daha fazla enerjiniz olacak

Prana ürettikleri için Güneşi Selamlamalarınızı tamamladığınızda enerjide bir artış hissedeceksiniz. Daha sonra, kendinizi genel olarak daha enerjik, daha uyanık ve güçlenmiş hissedebilirsiniz işte bu harika bir duygu!

Diyet Kahvaltı Önerileri Diyet Kahvaltı Önerileri

108 Güneşe Selam Uygulaması İçin Son İpuçları

Minderinize oturup kendiniz için 108 Güneşe Selamı deneyimlemeye hazır mısınız? Başlamanıza yardımcı olacak şu basit ipuçlarını izleyin: Önce vücudunuzu dinleyin ve gerekirse pozları değiştirin. Örnek olarak, Chaturanga için bir dizinizi veya her iki dizinizi matın üzerine getirin. Yukarı Bakan Köpek yerine Bebek Kobra'yı deneyin.

Derin, bilinçli nefes almaya devam etmeyi unutmayın ve ihtiyacınız olursa mola vermekten asla çekinmeyin. Açık gibi görünse de cep telefonunuzdan ve diğer cihazlardan uzakta sessiz bir yer bulun, böylece odaklanmaya devam edebilir ve kesinti olmadan pratik yapabilirsiniz.

Artık 108 Güneşe Selam egzersizi yapmaya hazırsınız!

108 Güneşi Selamlama hareketinin hepsini yapmak iki saatten biraz fazla sürdü ama her dakikaya değdi. Sonrasında hissettiğiniz duyguyu tarif edecek kelimeler yok ve bence her yogi bunu en az bir kez yaşamalı.

Unutmayın hedef 108'dir, ancak her zaman vücudunuzu dinleyin. İster 8, ister 18, ister 58 bitirin, önemli olan niyettir. Yogayı ego temelli bir uygulama değil, kalp merkezli bir uygulama haline getirin.

Mola vermeniz gerekiyorsa verin! Aralarında uzun bir çocuk pozu olacak şekilde birkaç tura bölebilirsiniz. Sizin için uygun olanı yapın!

Editör: Hacer Bozkurt