Zaman zaman herkesin cildinde sivilce izleri oluşabilir. Ancak bazen geride kalan yara izleri sadece cilde zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda kendinize olan güveninizi de sarsar. Gelişen teknoloji ile birlikte akne tedavisi artık lazer ile sorunsuz bir şekilde yapılabiliyor.
Akne Ve Akne İzleri Nasıl Oluşur?
Akne, ölü cilt hücreleri ve sebumun bakterilerle birlikte cildinizin gözeneklerinde birikmesiyle birlikte iltihap ve lezyonların oluşumu sonucu ortaya çıkar. Vücudunuzun bu hasarı düzeltmek için kendi mekanizması vardır. Daha fazla kolajen oluşturarak bu hasarı onarır. Fakat bu kendi kendine onarım sonrası cildinizde çentikler oluşturarak (fazla kolajen oluşumu nedeniyle) cilt dokunuzu değiştirir. Başka bir deyişle cildiniz iyileşmeye başladığında geride akne izleri kalır. Cildinizin oluşturduğu kolajen miktarına bağlı olarak oluşan akne izleri 2 tipe ayrılır.
1- Atrofik Skarlar
Akne tedavisi işlemi sırasında doku kaybı olursa skar da denilen yaralar oluşur. Derin yaralar, M şekilli yuvarlanma izleri ve boxkar izleri (geniş tabanlı U şekilli izler) yaygın görülen 3 tip atrofik skarlardır.
2- Hipertrofik Ve Keloidal Skarlar
Bu tip yara izleri cildiniz çok fazla kolajen oluşturduğunda, daha çok sırt bölgelerinde ortaya çıkar. Akne bulunan bölgelerde kolajen demetleri oluşur. Keloidler akneden etkilenen alanın ötesine yayılabilen kırmızı –mor kabarcıklar şeklinde görülür. Bu duruma koyu tenli kişilerde daha çok rastlanır.
Akne skarlaşması çeşitli şekillerde tedavi edilebilir. Bitkisel ve kozmetik ürünlerin yanı sıra son zamanlarda lazer etkileyici bir tedavi seçeneği olarak görülmektedir.
Lazer Tedavisi Veya Lazer İle Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lazer ışınları dar bir dalga boyunda sınırlanmış çok yoğun tek renkli ışıklardır. Bu monokromatik ışıklar, cildinizde dermal fibroblastları ( cildinizdeki bağ dokuları oluşturabilen ve yara iyileşmesini kolaylaştıran hücreler) uyarmak için kullanılır. Bu fibroblastlar skarlaşmadan dolayı kaybolan kolajen ve elastini tekrar oluştururlar.
Genellikle skar akne tedavisi için ablatif ve nonablatif lazerler kullanılır.
Sivilce Yara İzlerini Gidermede Lazer Tedavisinin Türleri
Sivilce yara izlerini gidermek için kullanılan lazerler çoğunlukla iki kategoriye ayrılır.
Ablatif Lazer Akne Tedavisi
Bu lazerler akne izlerini etkili bir şekilde temizleyebilir. Hasarlı dokuyu buharlaştırarak veya eriterek uzaklaştırırlar. En yaygın kullanılan ablatif lazerler Erbium YAG ve Karbondioksit lazerlerdir. Bunlar skar yüzeyini aşındırır ve cildin altındaki kolajen liflerini sıkılaştırır. Ablatif lazer uygulamasında iyileşme süresi uzundur.
Ablatif Olmayan Lazer Akne Tedavisi
Ablatif olmayan lazer uygulamasında iyileşme süreci daha kısadır. Ancak sonuçlar ablatif lazer sonuçlarından daha az etkileyicidir. Bu lazerler cildinizden dokuyu uzaklaştırmaz, kolajen gelişimini arttırır ve cildinizi sıkılaştırır. Akne skar tedavisinde kullanılan en yaygın non-ablatif lazer türleri diyot ve Nd YAG lazerlerdir.
1. CO2 Lazer Akne Teedavisi
Bu, akne tedavisi işleminde oldukça etkili bir yoludur. Fraksiyonel CO2 lazer, cilt katmanlarınızda derin küçük mikroskopik delikler oluşturur. Böylece o bölgede kolajen gelişimi kolaylaşır ve akne izleri yumuşar. Bu tedavi sadece cildin etkilenen bölgesini tedavi eder, çevredeki alanı sağlam bırakır.
2. Dual Fraxel Lazer Akne Tedavisi
Bu akne tedavisi yönteminde, akne izlerine karşı iki farklı dalga boyunda lazer ışını kullanılarak uygulanır. Bu süreç ciltte hücre büyümesini hızlandırır. Bu iki lazer türü cildin ihtiyacına göre tek tek ya da kombine olarak kullanılır.
3. Fraksiyonel Lazer
Bu tedavide yüzey yenileme sırasında hastanın ihtiyaçlarına göre çeşitli yoğunlukta lazer ışınları kullanılır. Yüz dışında vücudun diğer bölgelerine uygulanabilir.
4. Yoğun Etkili Işık (IPL)
Bu tedavi akne izlerinin iyileşmesi için mükemmel sonuç verir. Cilt dokusunu etkilemez bunun yerine skarın rengine odaklanır ve cildi eski rengine geri çevirir. Ayrıca akne oluşturucu bakterileri de ortadan kaldırır.
5. V- Işın Lazer Akne Tedavisi
Cildiniz sivilce izleri nedeniyle kızarıklık geliştirmişse, bu akne tedavisi kızarıklığı giderecektir. Tedavide kullanılan yoğun lazer ışınları tarafından üretilen ısı, cildin en üst tabakasındaki besinleri ve oksijeni tahrip eder. Ölü deri hücreleri dökülür ve cildiniz o bölgede yeni deri hücreleri oluşturur.
6.Düzgün Işınımlı Lazer İle Akne Tedavisi
Bu akne tedavisi yöntemi, akne sonrası oluşan izleri oldukça etkili bir şekilde yok eder. Cildin kolajen gelişimini uyarır. Yaraların tamamen iyileşmesi için birden fazla seans gerekebilir.
7. PRP Ve Mikroenjeksiyon
Bu tedavi ile cildinizin doğal İyileşme süreci hızlanır ve cildiniz sıkılaşır.
8. eMatrix sublative Yenilenme
Bu akne tedavisi yöntemi ile cildiniz nemlenir. Sivilce yaraları ve kırışıklar azalır. Cilt dokusu geliştirilir. Bu amaçla radyo frekansı darbeleri kullanılır.
9. Erbiyum
Bu uygulama sırasında cildinizdeki kolajen, lazeri oldukça iyi emer ve cilt katmanlarındaki iyileşmeyi, yeniden oluşumu destekler.
10. Kırılgan Lazer İle Akne Tedavisi
Kırılgan lazer cilt dokularında kolajen gelişimini hızlandırır ve akne izlerini yumuşatır. Bu tedavi sadece sivilce izlerini ortadan kaldırmaz aynı zamanda cildi sıklaştırır, kırışıkları azaltır, dokuları iyileştirir.