Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer? Bebeklerde hıçkırık, anne karnının 4 ayından itibaren başlayan bir özelliktir.
Buna da bakın;
Ayrıca doğumdan sonra da ilk aylarda görülen hıçkırığın bir yaşı kadar ilerlemesi mümkündür. Hıçkırık tutan bebeğin başına dik tutmak ve mümkün olduğunca gazını çıkartmak gerekir.
Hıçkırık tutan bebeğin başını dik tutarak kucakta sallamak yararlı olabilir. Bebek hıçkırmaya başladığı andan itibaren anne bebeği emzirerek hıçkırığın süresini azaltabilir. Hıçkırık hala devam ediyor ise çok az miktarda bebeğe su içirilebilir.
Karnı çok acıkan bebek emzirme sırasında hava yuttuğundan dolayı hıçkırık oluşumu gerçekleştirebilir. Endişe edilmesi gereken bir durum olmadığından dolayı bebeklerde hıçkırığın kendiliğinden geçmesi beklenebilir.
Hıçkırığın şiddeti midenin büyümesi ve bölgede olan sinirlerin uyarılması dolayısıyla fazla olabilir.
Bebekte yoğun bir gaz birikmesi var ve sürekli ağlıyor ise hıçkırığın geçmesi biraz uzun sürebilir. Bu durumda bebeğin sırtını sıvazlayarak ve bebeğin karnına sıcak tutarak hıçkırığın geçmesine katkı sağlamak gereklidir.
Bebeklerde hıçkırık endişe gerektirmeyen mide sinirinin sürekli olarak uyarılması ve midenin hızlı şekilde büyümesinden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle yeni doğan bebeklerde hıçkırığın çok fazla arttı görülür.
Beslenme sonrasında ortaya çıkan hıçkırık durumu bebeğin gazının iyi çıkartılmaması, emzirme esnasında çok fazla hava yutulması ya da ani sıcaklık değişikliği gibi durumlar sonucunda gelişebilir.
Ayrıca bebeğin heyecanlanması ve çok ağlaması da hıçkırığa sebep olan diğer etmenlerden biridir.
Bebek Hıçkırırken Hangi Pozisyonda Olmalı?
Beslenme sonrasında devamlı olarak hıçkıran bebek yaklaşık olarak 20 dakika boyunca dik bir pozisyonda bekletilerek gazını çıkartılması tavsiye edilir. Ayrıca hıçkırık şiddeti artmış ise bebeği zıplatarak hıçkırığın önlenmesi sağlanabilir.
Bebeğin Hıçkırması Neden Olur?
Bebeklerde hıçkırık neden olur? Beslenme esnasında çok fazla hava yutulması sonucunda hıçkırık ortaya çıkabilir. Ayrıca bebeğin heyecanlanması ve ani sıcaklık değişimi gibi durumlarda hıçkırığa neden olabilir.
Anne karnında hıçkırık tutan bebek akciğerlerinin kapasitesini açmakla beraber nefes egzersizi yaptığını söylemek mümkündür. Anne karnında başlayan hıçkırık bebeğin yaşını tamamladığı zamanı kadar devam edebilir.