Küresel Piyasalar ABD Enflasyonunu Takip Etti

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustos ayında yıllık bazda %2,5 olarak açıklandı. Bu oran, beklentilere paralel şekilde gelirken, enflasyonun 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar, Fed’in önümüzdeki dönemde faiz indirimine gitme olasılığı üzerinde durmaya başladı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), piyasa beklentilerine paralel bir şekilde faiz indirimine gitti. Faizleri 25 baz puan düşüren AMB, enflasyon beklentilerini korurken, 2024-2026 büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Avrupa’nın bu adımı, küresel ekonomide yeni bir gevşeme dalgasının işareti olarak değerlendiriliyor.

Ehliyet Yenileme İçin Son Tarih Yaklaşıyor! İşlemler Nasıl Yapılır, Hangi Belgeler Gerekir? Ehliyet Yenileme İçin Son Tarih Yaklaşıyor! İşlemler Nasıl Yapılır, Hangi Belgeler Gerekir?

Altında Rekor Üstüne Rekor!

Altın piyasası, yatırımcıların güvenli liman arayışında altına yönelmesiyle beraber hızla yükselişe geçti. Fed’in faiz indirimi beklentileri ve ABD’deki enflasyonun ivme kaybetmesi, ons altını rekor seviyelere taşıdı. Türkiye’de ise gram altın, bu küresel yükselişten etkilenerek tarihi zirveleri görmeye devam ediyor.

Türkiye'de BIST 100 endeksi, hem TL bazında hem de dolar bazında sert düşüşler yaşadı. Mayıs ayında dolar bazında 344 doları gören endeks, eylül ayında 275 dolara kadar gerileyerek ayı piyasasına girdi. Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, Çin ekonomisindeki soğuma, küresel petrol talebinin de keskin bir şekilde yavaşlamasına neden oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan cari denge verilerine göre, haziran ayından sonra temmuzda da cari fazla kaydedildi. 566 milyon dolarlık fazla, yıllıklandırılmış cari açığın 20 milyar doların altına düştüğünü işaret ediyor.

Altın piyasasındaki bu durdurulamayan yükseliş ve küresel ekonomideki gelişmeler, yatırımcılar ve piyasa gözlemcileri için dikkatle takip edilmeye devam edilecek.

Editör: Şule A.