Anlam Daralması Nedir?

Anlam daralması nedir sorusu, dil bilgisi dersi ile ilgili ödev yapan pek çok öğrenci tarafından merak edilmektedir. Dil bilgisinin en önemli konularından biri olan anlam daralması, pek çok kuralı da içermektedir.

Anlam daralması, bir sözcüğün zaman içerisinde anlamını yiterek, özel bir anlama geçiş yapması olarak tanımlanmaktadır. Çok eski dönemden beri kullanılan sözcüklerin pek çoğu, günümüzde farklı bir anlam taşıyarak, ayrı şekilde kullanılabilmektedir.

Anlam daralması konusu içerisinde örnek verilebilecek pek çok sözcük vardır. Örneğin; “Oğul” kelimesi, anlam daralmasına verilebilir. “Oğul” kelimesi, çok eski dönemlerde hem kız hem de erkek çocuklarını ifade etmek için çocuk kelimesine karşılık olarak kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde “Oğul” kelimesi sadece erkek çocuklarını ifade etmek için kullanılmaktadır.

Anlam Daralması Örnekleri

Dilimizde anlam daralmasına örnek olabilecek pek çok kelime bulunmaktadır. Geçmişten günümüze kadar ulaşmış olan kelimelerin pek çoğu, önceden farklı bir anlam taşıyor idi.

Ancak günümüzde kelimelerin anlamlarının değiştiği görülmektedir. Anlam daralmasında, kelimelerin anlamını yitirecek derecede farklı şekilde kullanıyor olması gerekmektedir.

  • Anlam daralması örnekleri içerisinde “Makine” kelimesi de bulunmaktadır. “Makine” kelimesi, günümüzde hemen tüm araçlar için kullanılan bir kelimedir. Ancak bazı yörelerde ve eski dönemlerde, sadece otobüs ve arabalar için kullanıldığı bilinmektedir. “Tanrı” kelimesi de yine anlam daralması konusunda örnek verilen kelimelerdendir.
  • Anlam daralması örnek olarak “Hayvan ”kelimesini de gösterebilirsiniz. Eskiden “Hayvan” kelimesi insanları da dahil ederek, tüm canlıları ifade etmek için kullanılan genel bir kelimeydi. Ancak günümüzde “Hayvan “kelimesini sadece köpek, kuş, kedi ve diğer benzeri canlı türleri için kullanıyoruz.

Anlam Daralması Konusun Özellikleri

Anlam daralması konusunun en önemli özelliği, kelimenin taşıdığı anlamın kısıtlanması veya değişmesidir. Eskiden taşıdığı anlamın yitirilmesi de yine kelimenin anlam daralması konusu içerisine dahil edilmesine neden olur.

Yarıyıl Tatiline Kaç Gün Kaldı? Yarıyıl Tatiline Kaç Gün Kaldı?

Anlam daralması olan kelimelerde kelimenin artık daha özel bir tanıma sahip olduğu görülmektedir.

Anlam daralması sayesinde aslında kelimedeki anlam karmaşasının da önüne geçilmektedir. Kullanılan kelime daha küçük ve dar bir anlam taşıdığı için cümlenin de daha net bir şekilde anlaşılması sağlanmaktadır.

Anlam Daralması Nedir? gibi nice; EĞİTİM HABERLERİ BURADA!

Editör: Ayşe Topçu