Batman merkeze bağlı Balpınar (Girêsîra) beldesinin Yeniköy (Sêgirka) köyünde yaşayan çiftçiler, seralarda yetiştirdikleri salatalıkların hasadına başladı.
Üreticiler, seracılıkla verimin ve kalite artışının sağlandığını belirtirken, fiyat istikrarı için Tarım Bakanlığı’na çağrıda bulundu.
Batman merkeze bağlı Balpınar (Girêsîra) beldesinin Yeniköy (Sêgirka) köyünde yaşayan çiftçiler, geçimlerini seracılıkla sağlıyor.
Bölgede özellikle salatalık, patlıcan ve biber üretimi ön plana çıkarken, üreticiler bu yılın ilk salatalık hasadına başladı. Ürünlerin veriminden memnun olan çiftçiler, fiyat dalgalanmalarının ise büyük şehirlerden gelen ürün fazlasından kaynaklandığını ifade ediyor.
"Seralarda verim hem daha iyi hem de kalitesi daha yüksek"
İlk salatalık verimine başladıklarını belirten çiftçi Fesih Tekin, "Seracılık işiyle uğraşıyoruz ve geçim kaynağımız topraktır. Yaklaşık bir buçuk ay önce ektiğimiz salatalıklar verim zamanına geldi ve hasat yapmaya başladık. Burada patlıcan, biber, domates, lahana, karnabahar ve birçok ürün ekiliyor; ancak en çok salatalık, patlıcan ve biber ekiliyor. Daha önce dışarıda ektiğimiz salatalıklardan son zamanlarda iyi verim alamadığımız için seralarda ekmeye başladık. Çünkü serada verim hem daha iyi, hem de kalitesi daha yüksek oluyor. Geçen sene genel olarak fiyatlar daha iyiydi; ama şu anda yerli salatalıklar tam olarak piyasaya girmediği için durum net değil." dedi.
"Ürünlerdeki ekim kontrollü olmalı"
Şu an piyasada salatalığın ucuz olmasının nedeninin, halde çok fazla olması ve Antalya ile Mersin taraflarından buraya gelmesi olduğunu belirten Tekin, "Tabii, dünden itibaren oralardaki verimin bitmesi ve seraların temizlenmeye başladığına dair haberler aldık. Ayrıca bizim salatalıklar yerli olduğu için tadı daha güzeldir. Şu an günde, torbası 30 kiloluk olanlardan 10-15 torba arasında verim alıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Köydeki çiftçiler de bizim gibi bu işlerle uğraşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan isteğimiz, çiftçiler için yeni bir düzenleme yapılmasıdır. Yerin ve mekânın özelliklerine göre hangi ürünün ekilmesi gerektiği yönünde bir çalışma yapılmasını isteriz ki herkes her ürünü aynı anda ekmesin. Böylece diğer ürünlerde eksiklik yaşanmaz. Bu şekilde her ürün hak ettiği değerde satılır ve üretici de memnun olur." şeklinde konuştu.
"Fiyatlar pekiyi olmasa da inşallah düzelmesini temenni ediyoruz"
Ailece çiftçilik işiyle uğraşarak geçimlerini yaptıklarını ifade eden bir diğer çiftçi Yakup Tekin ise şunları söyledi: "Ailece çiftçilikle uğraşıyoruz ve geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Köyde kaldığımız için sürekli seracılıkla ilgileniyoruz. Şu anda fiyatlar pekiyi olmasa da inşallah düzelmesini temenni ediyoruz. Antalya ve Mersin tarafından buraya gelen ürünler bittiğinde, buradaki fiyatlar da düzelecektir. Bir buçuk ay önce ektiğimiz salatalıkların ilk hasatlarını yapmaya başladık ve verimden memnunuz. Temmuz ayının sonlarına kadar hasadımız devam edecektir. Tabii bu süreçte dolama yapma, dalların kesilmesi, alttaki kötü yaprakların temizlenmesi ve ilaçlamalar gibi işlemler de olacaktır. Serada verim bittikten sonra, serayı temizleyip izolasyon yapıyoruz ve bir ay bu şekilde bekletiyoruz. Ondan sonra ikinci ürünün ekimine başlıyoruz." (İLKHA)