Sağlık

Dash Diyeti! Feci Zayıflatıyor!

Dash Diyeti, Dash diyetinde ne yenir? Dash açılımı nedir? Sodyum diyeti nasıl yapılır? ve Dash diyetini kim buldu? hepsinin cevabı👇

Abone Ol

Dash Diyeti

Dash diyeti, hipertansiyon hastaları için özel olarak geliştirilen bir beslenme programı olarak tanımlanabilir. Bu beslenme programı sayesinde, tansiyon ve hipertansiyon hastalarının günlük tuz yani sodyum miktarına belirli bir kısıtlama getirilir.

BUNA DA BAKIN;

GAPS Diyeti Şifa Saçıyor! - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Beslenme listesinde yer alan gıdalar ile hastanın daha az sodyum ve daha fazla kalsiyum alması sağlanmaktadır.

Dash diyetinin mutlaka doktor kontrolünde hazırlanması gerekmektedir. Dash diyeti süresi de yine doktor tarafından belirlenmelidir.

Yüksek tansiyon hastalığı ile mücadelede Dash diyetinin çok önemli bir yeri vardır. Ayrıca Dash diyeti, Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafında da yüksek tansiyon hastaları için desteklenmektedir.

Dash Diyetinde Ne Yenir?

Dash diyetinde tüketilmesi önerilen ve serbest bırakılan pek çok besin bulunmaktadır. Yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere, pişmiş ve çiğ sebzelerin bolca tüketilmesi önerilmektedir. Yağlı tohumlar, meyve çeşitleri, tam tahıllı besinler de yine Dash diyetinde yenebilecek gıdalar içerisinde yer alır.

Balık, tavuk eti, hindi eti ve yumurtayı da tüketebilirsiniz. Dash diyetinde sınırlı olmak üzere, az yağlı süt ve süt ürünlerinin de tüketilmesine izin verilmektedir. Yine sınırlı miktarda olmak üzere, baklagillerin de tüketildiği bilinmektedir.

Dash Açılımı Nedir?

Dash diyeti ne demektir ve açılımı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Dash diyeti; “Dietary Approaches to Stop Hypertension” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bu kavramın Türkçe karşılığının ise; “Hipertansiyonu durdurmak için beslenme yaklaşımları” olduğunu belirtmek gerekmektedir.

Dash diyeti yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişiler için doktor kontrolünde hazırlanan bir beslenme programıdır. Hem yüksek tansiyonu kontrol altına almak, hem de hastalığın ilerlemesini önlemek için Dash diyeti yapılması önerilmektedir.

Sodyum Diyeti Nasıl Yapılır?

Dash diyeti pek çok kişi tarafından sodyum diyeti olarak da bilinmektedir. Dash diyetinde esas amaç, kişinin vücuduna giren sodyum miktarını düşürmektir.

  • Kalsiyum değerinin artması sağlanarak, yüksek tansiyonun önlenmesi hedeflenmektedir.
  • Dash diyeti sayesinde, hipertansiyon hastalarının gün içerisinde aldıkları sodyuma belirli bir sınırlama getirilmektedir. Kişilerin günlük olarak 1500 mg kadar sodyum alması sağlanır.
  • Bu miktar ise; gün içerisinde en fazla 1 ay kaşığının yarısı kadar tuz tüketilmesine karşılık gelmektedir.

Dash Diyetinde Ne Yenir? gibi nice; BENZER HABERLER