Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıdvan Selen, alerjik rinitin burunda kaşıntı, doluluk, hapşırma ve beyaz bir akıntı ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu belirtti.
"Alerjik rinit burun mukozasının hastalığıdır"
Polen mevsiminde alerjik rinit belirtilerinin daha da arttığını vurgulayan Uzman Dr. Selen, "Alerjik rinit, burun mukozasının hastalığıdır. Burun akıntısı burun kaşıntısı burun tıkanıklığı ve hapşırık gibi şikayetlerle kendini gösterir. İç ve dış ortam alerjenleriyle tetiklenmektedir. Mevsimsel alerjik rinit halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen burun mukozasını etkileyen bir hastalıktır. Ağaç polenleri, çayır ve yabani otlar gibi alerjenler burun mukozasına temas ettiğinde burun kaşıntısı burun akıntısı hapşırık ve burunda tıkanıklığa neden olmaktadır." ifadelerini kullandı.
"Polen mevsiminde kuru ve rüzgârlı havalarda dışarıya çıkılmamalıdır"
Polen yoğunluğunun bölgenin bitki örtüsü, yağış miktarı ve sıcaklık gibi hava koşullarına bağlı olarak değişebildiğini vurgulayan Dr. Selen, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bazı hastalarda gözlerde kızarıklık gözlerde sulanma da bu duruma eşlik edebilmektedir. Polenin yoğun olduğu dönemlerde açık aktivitelerden kaçınılmalıdır. Açık aktiviteler yapılmak isteniyorsa siperlikli bir şapka ve gözlük kullanılmalıdır. Polen mevsiminde ev ve araba camları özellikle kapatılmalıdır. Polen filtrelerinin zamanında değişimi yapılmalıdır. Polen mevsiminde kuru ve rüzgârlı havalarda dışarıya çıkılmamalıdır. Çıkılması gerekiyorsa eve geldiklerinde giysilerini değiştirip duş almaları gerekmektedir. Polenin özellikle yoğun olduğu sabah 5 ile 10 gibi saatlerde dışarı çıkılmamaya özen gösterilmelidir."
"Özellikle çocuklarda uyku ve emosyonel durumu etkileyerek okul başarılarında düşmeye neden olabilmektedir!"
Gerekli durumlarda alerji immünoloji polikliniğinde alerji aşısı denilen immünoterapi tedavisini uyguladıklarını ifade eden Uzman Dr. Selen "Alerjik rinitte tedavide öncelikle çevresel ve tetikleyici faktörlerden uzaklaşmak ikinci planda farmakolojik tedaviler ve en önemlisi de alerjene özgü immünoterapidir. Alerjik rinit dış ortam aktivitelerini sosyal yaşamı ve okul başarılarını etkilemektedir. Özellikle çocuklarda uyku ve emosyonel durumu etkileyerek okul başarılarında düşmeye neden olabilmektedir. Alerjik rinit tanısında özellikle deri testler önemli bir yer tutmaktadır. Kliniğimizde polen alerjisine yönelik deri testleri uygulanmaktadır." diye konuştu.
"Özellikle burun akıntısı burun kaşıntısı, hapşırık gözlerde sulanma gözlerde kızarıklık şikâyeti olanlar tedavilerini alması gerekir"
"Artık küresel ısınmayla birlikte polen mevsimleri değişmekte artık havalar erken dönemde şubat ayında ısınmaya başlamakla birlikte polen mevsimlerinin daha fazla uzandığını görmekteyiz." diyerek devam eden Dr. Selen, "Hava kirliliği ve küresel ısınma bunun en sık nedenidir. Bu yüzden hastalarda artık şikayetlerin daha fazla yoğun olduğunu ve daha uzun süre sürdüğünü görmekteyiz. Alerjik rinit şu an tam zamanı polen mevsimindeyiz kliniğimizde alerjik rinit ile ilgili tanı ve tedaviler yapılmaktadır. Özellikle burun akıntısı burun kaşıntısı, hapşırık gözlerde sulanma gözlerde kızarıklık şikâyeti olan hastaların bölümümüze başvurması ve tedavilerini alması gerekmektedir." diye uyarıda bulundu.
"Alerjik rinit hastalarında astım gelişme riski var!"
Alerjik rinit hastalarının astım gelişme riski olduğuna dikkat çeken Dr. Selen, "Alerjik rinit tanısı kliniğimizde konulmakta alerjik rinit tanısı alan hastalar ileri dönemde astım gelişme riski olduğundan bu hastaların kliniğimizde düzenli takiplerine devam etmesi astım yönünden yakın izlenmeye alınması gerekmektedir. Bu hastalarda astım gelişimini önlemek için alerjene özgü immünoterapi kliniğimizde uygulanmaktadır." dedi. (İLKHA)