Sağlık

En İyi 10 Sağlıklı Tatlı Patates Faydası - Besin Değeri ve İpuçları

En İyi 10 Sağlıklı Tatlı Patates Faydası - Besin Değeri ve İpuçları... Tatlı patatesler kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir mi?

Abone Ol

Dünyanın bazı bölgelerinde tam olarak da adlandırılan tatlı patates, ancak gerçek bir yam bitkisinden çok farklı olan, yumrulu bir köktür. Kök karbonhidrat, lif, Kalsiyum, C vitamini ve doğal şeker bakımından çok zengindir.

Tatlı patates besin değeri

Tatlı patatesler, demir, kalsiyum, selenyum da dahil olmak üzere bir dizi vitamin ve mineral içerdiği gibi zengin bir lif kaynağıdır ve B vitaminlerimizin ve C vitamininin çoğu için iyi bir kaynaktır. Patates, tüketildiklerinde A vitaminine dönüşen beta-karoten olarak bilinen bir antioksidan yönünden zengindir. Faydalı beta-karoten emiliminizi artırmak için servis yapmadan hemen önce bir parça zeytinyağı ekleyin.

Tatlı patatesler kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir mi?

Kanseri önleyebilecek tek bir “süper gıda” bulunmamakla birlikte, kanser için bazı risk faktörlerinin diyetle ilgisi olmadığı, sağlıklı bir diyetin kanser riskini azaltabileceğine dair kanıtların olmadığı biliniyor.

Meyve ve sebzeler antioksidanlar bakımından yüksektir, vücudu 'serbest radikallerin' neden olduğu zararlara karşı korumaya yardımcı olan bileşiklerdir. Çalışmalar, özellikle kabuğundaki antioksidanların ve özellikle de mor tatlı patateslerin, bu oksidasyon sürecinin azaltılmasına yardımcı olabileceğini ve böylece kanser riskinin azaltılacağını göstermiştir. Tatlı patateslerden en iyi beslenmeyi elde etmek için, kabuklarını soymayın pişirmeden önce iyice fırçalayın.

Asya'da yapılan bir araştırmada, tatlı patates yaprakları da dahil olmak üzere A vitamini açısından zengin sebzeler yönünden zengin diyetlerin akciğer kanserinden potansiyel koruma sağlayabildiği bulunmuştur.

Tatlı patatesler sindirime iyi gelir mi?

Tatlı patatesler, sağlıklı bir sindirim sistemini teşvik ettiği gösterilen lif bakımından yüksektir. Şimdiye kadar yapılan araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapılmış ancak tatlı patateslerin yüksek fitosterol içeriğinin sindirim sistemi üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğu ve bunlar da dahil olmak üzere duodenal ve mide ülserlerinin önlenmesi ve yönetiminde önemli olabileceği görülmüştür.

Tatlı patatesler tip 2 diyabetin tedavisinde destek olabilir mi?

Bu, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyan bir alandır, ancak bazı çalışmalar, tatlı patates yapraklarının tüketiminin, tip 2 diyabette kan şekeri düzenlemesinin iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Tatlı patates göz sağlığı için uygun mu?

Food & Nutrition Research tarafından yapılan bir araştırma, mor tatlı patateslerin, gözler için yararlı olduğu gösterilen antosiyaninler olarak da bilinen özel bir antioksidan grubu içerdiğini buldu.

Tatlı patatesler herkesin yemesi için güvenli midir?

Genel olarak, tatlı patates dengeli bir diyete mükemmel bir katkı sağlar. Bununla birlikte, kalsiyum ve diğer mineralleri bağlayan oksalatlar olarak bilinen bir şey içerirler. Diyetteki çok fazla oksalat böbrek taşlarına neden olabilir ve bu nedenle eğer mevcut böbrek taşlarınız varsa veya bunları geliştirme riskiniz yüksekse, ölçülü olarak yenilmelidir. Bu konuda endişeleriniz varsa, doktorunuza danışın.

Yemek pişirmek tatlı patatesin besin değerini nasıl etkiler?

Pişirmek, beta-karoten seviyelerini düşürür, kaynatmanın pişirme ile karşılaştırıldığında daha yüksek bir tutuma sahip olduğu görülmektedir. Ancak iyi haber şu ki, pişirmenin C vitamini içeriğini arttırdığı görülmüştür.

Tatlı Patates ve Faydaları

Tatlı patates ve besin içeriğinin en iyi 10 sağlık yararları listesi.

Tatlı Patates Lif Kaynağı

Diyet lifi, gastrointestinal sağlıkta ve insan sindirim enzimlerinde önemli bir rol oynar.

Doğal Şeker Yönünden Zengin

Glikoz, fruktoz ve galaktoz içeren farklı kaynaklardan elde edilen doğal şeker.

Karbonhidrat

Karbonhidratlar insanlar için ana enerji kaynaklarından biridir ve 100 g kısım başına daha az karbonhidrat sağlar.

Kalsiyum

Kalsiyum kemik oluşumunda birçok fizyolojik süreçte de hayati bir rol oynar.

Potasyum

Tüm canlı hücrelerin fonksiyonu için potasyum minerali gereklidir.

Sodyum

Sodyum iyonları kalp aktivitesi için gereklidir ve diyette temel bir kaynaktır.

Fosfor

Fosfor yüksek oranda reaktif bir kimyasal elementtir ve yaşam için çok önemlidir.

Magnezyum

Magnezyum elementi, hücrelerdeki yaşam ve ana enerji kaynağı için çok önemlidir.

Beta Karoten

Basit nişastaların yanı sıra, Tatlı Patateslerin renkli sebzelerde ve havuç gibi meyvelerde de bulunan iyi miktarda Beta karoten pigmentini barındırdığı bilinmektedir.

A vitamini

Tatlı patatesler, büyüme ve gelişme açısından birçok işlevi olan zengin A Vitamini kaynağıdır. Tatlı patates, çoğunlukla, büyümelerini desteklemek için yeterli suyun mevcut olduğu yerlerde yetiştirilir, Kök içeriği iyi miktarda su, protein, C vitamini, folik asit ve önemli mineralleri içerir.