Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları ve Doğru Kullanımı! Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları ve Doğru Kullanımı!

GAPS Diyeti

GAPS diyeti, bağırsak sağlığının iyileştirilmesi için özel olarak geliştirilen bir beslenme programıdır. GAPS kavramının Türkçe karşılığı ise; “Bağırsak ve Psikoloji Sendromu” olarak çevrilmektedir. Bir tür eliminasyon diyeti olan GAPS diyeti, kişinin uzun süre yapması gereken bir programdır.

Şeker, süt ve süt ürünleri, tahıl ve baklagiller GAPS diyetinde tamamen yasak olan besinlerdir. Bu besinlerin yerine sebze ve et suları ile hayvansal yağ içeren diğer besinler tercih edilmektedir.

GAPS Diyeti Ne Yememeli?

GAPS diyetinde tüketilmesi yasak olan pek çok gıdadan bahsedilmektedir. Başta rafine şeker ve tatlandırıcılar olmak üzere, işlemiş tüm hazır gıdalar da yasaktır. Tüm tahıllar, alkol, süt, pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinin hepsi, kahve ve kuru baklagillerin tamamı da tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

GAPS Diyeti 1 Aşama Ne Kadar Sürer?

GAPS diyeti 1 aşama ne kadar sürer ve nasıl ilerlenmesi gerektiği, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. GAPS diyeti için önerilen ve standart süre olarak belirlenen 6 aşamadan bahsedilmektedir. GAPS diyetinin giriş aşaması, 1 aşama olarak kabul edilir. Bu aşamanın en önemli özelliği, diyetin en zorlu dönemi olmasıdır.

GAPS diyeti 1 aşama, en az 3 veya 4 günlük sürede oluşmaktadır. İkinci aşamada ise; süre 6 ve 8 gün şeklinde düzenlenir. Üçüncü aşamada 7-15 gün, dördüncü aşamada 21-30 gün, beşinci aşamada 30-45 gün olarak diyete devam edilir. GAPS diyeti 6 aşamada ise; süre 2 ile 4 ay kadar olabilmektedir.

GAPS Diyetinde Yoğurt Yenir mi?

GAPS diyetinde yoğurt yenebilmesi için kişinin birinci aşamayı başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. Yoğurt gibi süt ve süt ürünlerinin diğer aşamalarda uygun görüldüğü takdirde tüketilmesine izin verilmektedir. Yoğurt fermente bir gıda olduğu için ilk aşamadan sonra izin verilebilir.

GAPS Diyetinde Muz Yenir mi?

GAPS diyetinin son aşamasında, tüm çiğ olan meyvelerin tüketilmesine izin verilmektedir. Hindistan vecizi, muz ve çilek gibi meyvelere GAPS diyetinde izin verilmektedir. Bununla birlikte kuru meyve çeşitleri, tohum ve ıslatılmış fındık gibi yemişler ise; kontrollü ve belirli bir ölçü ile tüketilmelidir.

Daha nice; SAĞLIK HABERLERİ BURADA!

Editör: Ayşe Topçu