Fil Hastalığı

Fil hastalığı diğer adıyla lenfödem, lenf bezlerinin ve damarların tıkanmasıyla ya da hasar görmesiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Buna da bakın;

Fmf Hastalığı Nedir? Çok tehlikeli mi? 

Tıkanma ve hasar sonucunda lenf sıvılarının boşaltılamaması ya da biriken sıvının drene edilememesi durumunda doku şişmesi yaşanır. Hastalığın en çok görüldüğü alanlar göğüs duvarı, boyun, cinsel organ, kol ve bacaklardır.

Fil Hastalığı Nedir Neden Olur?

Lenf düğümleri lenfatik sistemin bir parçası olup düğümlerde çıkan tahribat sonucunda cilt enfeksiyonu, hareket etmede problem gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlar gelişebilir. Tedavi için masaj, kompresyon çoraplar ve bandajlar önerilebilir. İlerleyen vakalarda tedavi yolları oluşturmak adına cerrahi operasyon doktor tarafından tercih edilebilir.

Fil hastalığı belirtileri nedir?

Fil hastalığı için en yaygın belirtiler aşağıda maddeler halinde yer alır.

·      El ve ayak parmaklarında şişlik meydana gelmesi

·      Deride sertleşme

·      Sürekli tekrarlayan enfeksiyonlar ve cilt lezyonları

·      Ciltte siğil lekelerin görülmesi

Son kullanma tarihi geçmiş ürün satan zincir marketin 2 şubesi kapatıldı Son kullanma tarihi geçmiş ürün satan zincir marketin 2 şubesi kapatıldı

·      Deride oluşan sıvı sızması

·      Hareket kabiliyetinde azalma

·      Kollarda ya da bacaklarda oluşan şişlik sonucunda ağırlık ve gerginlik hissi

Fil Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulanlar

Fil hastalığı neden olur?

Fil hastalığını tetikleyen semptomlardan en önemlisi kilolu olmaktır. Ayrıca romatoid gibi hastalıklar da bazen bir hastalığına tetikleyebilir. Genetik yatkınlık ve geçirilen bazı enfeksiyonlar da bu hastalığın ilerlemesine neden olur.

Fil hastalığı riski olan kişilerin hareketsiz durmaması ve ağır yükler kaldırmaması tavsiye edilir. Ayrıca dar olmayan kıyafetlerin giyilmesi önerilir.

Hastalığın tetiklenmemesi  için enfeksiyondan ve yaralanmalardan kaçınmak gereklidir. Bunun beraberinde sıcak ve soğuk havadan uzak durmak önerilir. Sıcak banyo ve sauna gibi aşırı ısı oluşturan alanlardan kaçınmak da tavsiye edilenler arasındadır.

Fil hastalığı tedavisi var mı?

Fil hastalığında yaşanılan semptomları hafifleterek kontrol altına alınması söz konusudur. Fakat günümüzde bu hastalığın kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. Lenfatik sistemin içerisinde bulunan sıvının akışını kolay hale getirebilmek için bazı tedavi seçenekleri izlenir.

Doktor tavsiyesi haricinde bölgeye masaj önerilmemektedir. Doktor gerekli gördükçe hastanın ilaç geçmişini, ameliyat durumunu, radyasyon ve travma gibi değerleri kontrol ederek fiziki muayenede tedavi yolu belirler.

Kişinin yakın zamanda lenf düğümlerinden dolayı kanser ameliyatı geçirmesi sonucunda doktor tarafından fil hastalığı teşhisi konulabilir.  Bu durum teşhis için yeterli gelmediği durumlarda lenf sistemine bakmak için çeşitli görüntüleme testleri talep edilir.

Daha nice haber BURADA!