Sağlık

Kuru Cilt Alerjisi Türleri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Neler?

Kuru Cilt Alerjisi Türleri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Neler? Kuru Cilt Alerjisinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Abone Ol

Esnek, ışıltılı ve mükemmel bir cilde sahip olmayı herkes ister. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı, bu durum biraz zor olabilir. Cilt genel olarak normal, kuru ve yağlı olmak üzere 3 gruba ayrılır. Bu 3 grubun da kendi içinde çeşitleri vardır. Çeşitli zararlı etkenlere daha fazla maruz kalınmasıyla, cildiniz kuvvetli bir şekilde tepki verir ve kuru veya yağlı cilde dönme eğilimi gösterir. Bu tür durumlarda da cilt alerjisi denilen sağlık sorunu ortaya çıkabilir

Kuru Cilt Nedir?

Kuru cilt, esas olarak cildin en üst tabakası Epiderm de yeterli nem veya yağ eksikliği olmaması nedeniyle oluşur. Bunun sonucunda ciltte küçük ince pullar meydana gelir veya kuru çatlak bölgeler gözlemlenir.

Kuru cilt hem iç hem de dış kaynaklı faktörlerden ortaya çıkabilir. Düşük nem, soğuk havalar, sıcak duş alma, sert, tahriş edici sabun veya sanitasyon malzemeleri kullanımı gibi dış etkenler cildin kurumasına neden olabilir.  Yaş, genetik faktörler, kişisel öyküde alerji, astım, dermatit vb. Cilt hastalıkları veya tiroit gibi iç hastalıkların bulunması gibi dahili faktörler de cildi kurutur.

Cildin alt tabakası 3 kattan oluşur

·         Epidermis (en üst tabaka)

·         Dermis (orta tabaka)

·         Hipodermis (en iç tabaka)

Epidermis protein ve lipitten oluşur. Lipid cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Cilt yağını kaybettiğinde nemini ve koruma kalkanını kaybeder. Bu durum cildin kurumasına yol açar ve cildi kızarıklıklara ve diğer sorunlara karşı daha hassas hale getirir.

Egzama, sedef hastalığı, dermatit, kurdeşen gibi hastalıklar, genelde kuru ciltlerde görülen problemlerdir.

Kuru Cilt Alerjisi Belirtileri

Çoğu rahatsızlıkta belirtiler olduğu gibi kuru cilde bağlı alerji belirtileri de bulunmaktadır.

1. Koyu Tenli İnsanlarda Lapa Lapa Olmuş Deri Ve Gri, Küllü Cilt alerjisi

Kuru cilt, az önce de belirtildiği gibi doğal yağlardan ve nemden yoksundur. Bu durum cildi pürüzlü pul pul ve zaman zaman da sert hale getirir. Kepek, derinin kuruması nedeniyle oluşan yaygın bir rahatsızlıktır. Kuru ciltte görülen pullar soluklaşır, soyulur ve kendi başına dökülür. Kepek denilen bu olay da bir tür kuru cilt alerjisi belirtisidir.

2. Kaşıntı

Kaşıntı cildin kuruma derecesini arttırabilir. Bir kaşıntı-çizik döngüsüne yol açabilir. Kaşıntı kişinin önemli bir işin içine ya da uykuya daldığı zamanlar gibi, çok bilinçli olmadığı durumlarda daha artar.

3. Kırmızı Lekeler

Kaba, kabarık deri lekeleri şiddetli yanma hissine neden olabilir. Bu yanma hissi, ciltte kırmız lekelere neden olur.

4. Deride Çatlama

Deride çatlama olarak da bilinen kuru cilt alerjisi özellikle kış aylarında kendini gösterir. Bu çatlaklar, mikropların yerleşip çoğalması için uygun zemin hazırlarlar.

Mikroplar çatlaklarda enfeksiyon oluşumuna, kaşınmaya, yanmaya ve kanamaya sebep olur. Bu yolla cildin diğer kısımlarına da yayılabilen cilt enfeksiyonlarının oluşumuna da zemin hazırlanmış olur.

5.Çatlamış Dudaklar, Avuç İçi Ve Topuklar

Çatlamış dudaklar, vücuttaki su ve nem eksikliğinin ilk belirtisidir. Ayrıca vücuttaki herhangi bir başka problemin nedeni olarak da görülebilir. Bunlar sık görülen vakalar olmasına ve özellikle kış aylarında ortaya çıkmalarına rağmen, ciddi inatçı vakalarda doktora görünmek gerekir.

Kuru Cilt Alerjisi Tedavileri      

Meydana gelen kuru cilt alerjisi rahatsızlığının türüne bağlı olarak farklı tedaviler uygulanabilir. Bu tedaviler iç ya da dış kaynaklı olabilir.

1. Nemlendirici Kullanımı

Nemlendirici kullanmak bir dış uygulamadır. Sorunlu cilt bölgesine sık sık nemlendirici uygulanması prensibine dayanır. Nemlendiriciyi nemli cilde uygulamak daha etkilidir. Aşırı kuru ciltler için üre veya laktik asit içeren nemlendiriciler yararlıdır. Bu bileşenler cildin su tutmasına ve korunmasına yardımcı olur, cildi yumuşak ve nemli tutar.

2. İlaç Tedavisi

Cildin durumu kötü göründüğünde en uygun yol bir dermatoloğa başvurmaktır.

3. Yaşam Tarzında Değişiklikler

Yaşam tarzı cilt rahatsızlıklarını en çok etkileyen faktördür. Egzama, sedef hastalığı, dermatit gibi şiddetli kuru cilt alerjisi rahatsızlıklarının çoğu dengesiz, sağlıksız ve stresli yaşam tarzıyla doğrudan ilişkilidir.

Bunun için sorunu tetikleyebilecek koşullardan uzak durulmalıdır. Kirli ortama ya da soğuk havaya çıkarken cilt örtülü tutulmalıdır. Yiyecek alerjisi varsa bu tür yiyeceklerden de uzak durulması gerekir.

4. Kışın Bulunduğunuz Ortamın Havasını Nemlendirin

Evde veya ofiste nemlendiriciler bulundurun. Bunlar kuru havayı yumuşatır, nemlendirir ve kuru cilt alerjisi problemlerini azaltır.

5. Deriye Isı Uygulanmaması

Isı cildin nem içeriğini azalttığı için kuru cildin düşmanıdır. Çok sıcak su, doğal yağları ciltten uzaklaştırır ve kurumaya neden olur. Bundan dolayı banyo sırasında sert sabun ve temizleyicilerden de uzak durmalısınız.

Problemler devam ediyorsa mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz.