Sağlık

Nar Suyu Böbrekler için Faydalı mı? Ne Kadar ve Nasıl Tüketmelisiniz?

Kızılcık suyu genellikle idrar yolu enfeksiyonları için tüketilir ve portakal suyunun soğuk algınlığına iyi geldiği söylenir. Peki ya nar suyu faydaları neler?

Abone Ol

Kızılcık suyu genellikle idrar yolu enfeksiyonları için doğal bir çare olarak tanıtılır ve portakal suyunun soğuk algınlığına yardımcı olabileceği söylenir. Peki ya nar suyu faydaları nelerdir? Nar suyu, besleyici içeriği ve antioksidan özellikleriyle bilinir ve araştırmalar, nar suyunun çeşitli sağlık yararları olabileceğini göstermiştir.

Sağlığınız için nar suyu stoklamaya başlamalı mısınız? Nar suyunun içindeki şeker kan şekerini yükseltir mi? Ve nar böbrek sağlığını nasıl destekler?

Nar Nereden Geliyor?

Narın en çok yetiştirildiği bölgeler Mısır, Çin, Afganistan, Pakistan ve İran gibi ülkelerdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, bu meyve tipik olarak Kaliforniya ve Arizona'nın kuru bölgelerinde yetiştirilir. 

Nar sert, kırmızı bir kabuğa sahiptir ve çekirdeklerle doludur. Tohumlar, ekşi, kırmızı posa ve meyve suyunu tutan ince zarlarla çevrilidir. Tohumlar bütün olarak yenebilir veya suyu için preslenebilir. 

Nar suyu, kokteyllerde kullanılan bir şurup olan grenadinin temelidir. Orta Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılan nar ekşisi yapımında da suyu sıkılan çekirdekler kullanılabilir. Hindistan'da nar taneleri kurutulur ve anardana adı verilen bir baharat olarak kullanılır. 

Nar Faydaları Nelerdir?

Hem nar taneleri hem de nar suyu besin açısından zengindir ve antioksidan aktiviteleri ile bilinir. Peki nar taneleri ve nar suyu arasındaki fark nedir? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin. 

Nar Besin İçeriği Nedir?

Bir bütün nar aşağıdakileri içerir:

·        Kalori:                                 234

·        Demir:                                4%

·        Kalsiyum:                          2%

·        Sodyum:                           8,5 mg

·        Yağ:                                     3.3 g

·        Lif:                                      11 g

·        Protein:                             4.7 g

·        Şeker:                                 39 g

·        Potasyum:                        666 mg

·        Karbonhidrat:                  53 g

·        C Vitamini:                        48%

Nar ayrıca böbrek, kalp ve sinir fonksiyonu için gerekli bir mineral olan potasyumla da doludur. Bir nar 666 miligram veya günlük değerinizin yüzde 19'unu içerir. Nar suyunun aksine, nar da lif bakımından çok zengindir.

Nar Suyu Besin İçeriği Nedir?

Nar suyu, nar tanelerinden biraz farklı bir beslenme profiline sahiptir. Bir bütün nar suyu aşağıdakileri içerir:

·        Kalori:                                 134

·        Demir:                                1,4%

·        Kalsiyum:                          2,1%

·        Sodyum:                           22 mg

·        Yağ:                                     0,7 g

·        Lif:                                      0,3 g

·        Protein:                             0,4 g

·        Şeker:                                 31 g

·        Potasyum:                        533 mg

·        Karbonhidrat:                  33 g

·        C Vitamini:                        0,4%

Böbreklerin Vücuttaki Rolü

Böbrekleriniz, göğüs kafenizin hemen altında bulunan fasulye şeklindeki iki organdır. Mesane ve üreterlerle birlikte idrar yolunuzun bir parçasıdırlar.

Böbreklerin görevi şunlardır:

  • Atıkları ve fazla suyu çıkarmak için kanı filtrelemek 
  • Konsantre idrar
  • Kandaki su, tuz ve minerallerin dengelenmesi
  • Kan basıncını kontrol etmede yer alan hormonları yapmak
  • D vitamininin aktif formu olan kalsitriole dönüştürülmesi
  • Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi

Böbreklere yüksek miktarda kan akışı sağlanır ve bu organlar dakikada yaklaşık yarım bardak kanı süzer. Böbreklerinizin sağlığı, böbrek yetmezliğinin ikinci önde gelen nedeni olan yüksek tansiyondan zarar görebilir. 

Zamanla, yüksek tansiyon böbreklerin etrafındaki atardamarların daralmasına, zayıflamasına veya sertleşmesine neden olabilir. Diyabet ayrıca kronik böbrek hastalığının (KBH) önde gelen bir nedenidir. Diyabetli yaklaşık üç yetişkinden biri KBH'ye sahiptir.

Nar Suyu Faydaları ve Böbrek Sağlığı

Peki, nar suyu böbreklerinize iyi gelebilir mi? Cevap birkaç faktöre bağlıdır.

Araştırmalar, nar suyunun kan basıncı üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini ve bunun da böbrekleriniz üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Diğer araştırmalar da nar suyunun diyaliz hastalarına fayda sağlayabileceğini öne sürmektedir.

Diyaliz tedavisi, kanınızdaki atıkları ve suyu filtrelemeye, minerallerini dengelemeye ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Böbrek yetmezliği yaşayan diyaliz hastaları, nar suyunun enflamasyonu azaltırken aynı zamanda kardiyovasküler faydaları olduğunu görebilirler.

Halihazırda kronik böbrek hastalığı olan kişilerde kalp hastalığı riski daha yüksek olabilir. Bunun nedeni, böbrekler düzgün çalışmadığında kalbinizin daha fazla çalışması ve kalp hastalığına yol açabilecek stres altına girmesidir.

Araştırma ayrıca nar suyu içmenin tip 2 diyabetli kişilerde kolesterol düzeylerini ve kan basıncını iyileştirebileceğini göstermektedir. Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon seviyeleri, kalp hastalığı gelişimi için iki risk faktörüdür. 

Nar suyu faydaları için en önemli etkilerden olan ve nar suyunda bulunan askorbik asit ve polifenoller gibi antioksidanlar da böbrek sorunları olan kişilerde kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. 

Son zamanlarda yapılan bir hayvan modeli çalışması, nar suyunun kronik ağır metal maruziyetinin böbrekler üzerindeki zararlı etkilerini hafifletmede de etkili olabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar, nar suyunun deney farelerinin yumuşak dokularında çinko seviyelerini yükselttiğini gözlemlediler.

Çinko, kurşunun bazı toksik etkilerini önemli ölçüde nötralize edebilir. Bununla birlikte, bu etkilerin insanlara dönüşüp dönüşemeyeceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çok Fazla Nar Suyu İçersek Ne Olur?

Nar suyu ve böbrek sağlığı söz konusu olduğunda akılda tutulması gereken bir şey, çok fazla potasyumun böbrek hastalığı olan kişiler için zararlı olabileceğidir.

Potasyum, kardiyovasküler sağlıkta çok önemli bir rol oynayan önemli bir elektrolittir. Yüksek potasyum seviyeleri kalbiniz için tehlikeli olabilir ve düzensiz kalp atışı ve hatta kalp krizi gibi yan etkilere yol açabilir.

Böbrekleriniz kanınızdaki fazla potasyumu normalde yaptıkları gibi filtreleyemediğinde, bu potasyumun kan dolaşımınızda birikmesine neden olur. 

Böbrek hastalığı olan hastalar veya böbrek fonksiyon bozukluğu yaşayan herkes, diyetlerine nar suyu eklemeden önce bir doktor veya kayıtlı bir diyetisyenle konuşmalıdır.

Nar suyu ayrıca, daha yüksek miktarlarda bazı insanlar için kan şekeri düzeylerini artırabilen karbonhidratlar içerir. Kötü glikoz kontrolü, prediyabet ve diyabet riskini artırır.

Nar Suyu Faydaları Nelerdir?

Böbrek sağlığı üzerindeki potansiyel faydalarının ötesinde, nar ve nar suyunun birçok sağlık yararı için kapsamlı bir şekilde çalışılmıştır.

İşte birkaç önemli nar suyu faydaları. 

1) İyi Bir Antioksidan Kaynağı

Nar suyu antioksidanlarla doludur ve yeşil çay ve kırmızı şaraptan daha fazla antioksidan potansiyeline sahip olabilir. Nar suyunda bulunan antosiyaninler, kateşinler ve polifenoller gibi biyoaktif bileşikler, belirli dozlarda antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir.

Nar suyu, oksidatif stresi azaltmaya, DNA'ya zarar veren serbest radikallerle ve hücrelerinize zarar veren lipid peroksidasyonuyla savaşmaya yardımcı olabilir.

2) Nar Suyu Kolesterolü Düşürebilir

Araştırmalar, nar suyundaki polifenollerin vücudunuzdaki zararlı LDL kolesterol düzeylerini düşürebileceğini ve iyi kolesterol oranını artırabileceğini gösteriyor. Bu, kalp hastalığını ve diğer kardiyovasküler sorunları önlemeye yardımcı olabilir.

Bu araştırma ümit verici olmakla birlikte, nar suyunun kolesterol üzerindeki etkisini kesin olarak belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

3) Sağlıklı Tansiyonu Destekleyebilir

Nar suyu, sağlıklı kan basıncı seviyeleri için de faydalı olabilir. Hayvan çalışmaları, nar suyunun sistolik kan basıncını azaltabileceğini göstermiştir. 

Günde 100 miligram nar suyu içen fareler şunları yaşadı:

  • Karotid arterlerinin kalınlığında yüzde 30 azalma
  • LDL oksidasyonunda yüzde 90 azalma

Bunlar hipertansiyon için iki önemli risk faktörüdür. Bununla birlikte, nar suyunun insanlar üzerinde aynı etkiye sahip olup olamayacağını belirlemek için hala insan çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

4) Nar Suyu İltihabı Azaltabilir

Bir hayvan çalışmasında, romatoid artritin neden olduğu eklem iltihabı, nar özü uygulamasıyla önemli ölçüde azaldı. Bunun nedeni muhtemelen narın vücuttaki enflamatuar aktiviteyi engelleyebilen yüksek polifenol içeriğidir.

Nar Suyu Kan Şekerini Yükseltir mi?

Nar suyu, çoğu insan için sağlıklı bir diyetin parçası olarak dahil edilebilecek doğal şekerler içerir. Uzmanlar günde dört porsiyon meyve yemeyi önerir. Bunun, bireyin ihtiyaçlarına ve karbonhidrat toleransına bağlı olarak daha fazla ayarlanması gerekebilir. 

Bütün haliyle narların glisemik indeksi yaklaşık 35'tir. Bu, onların düşük GI gıdaları olarak kabul edildikleri anlamına gelir. Nar ayrıca 6.7 gibi düşük bir glisemik yüke sahiptir, bu da muhtemelen yiyeceğiniz gıda miktarını hesaba katar. 

Nar suyunun kan şekerinizi etkileyip etkilemediğini muhtemelen içtiğiniz miktara ve ilave şeker içerip içermediğine göre belirleyebilirsiniz. Şeker ilavesiz bir marka nar suyu tercih etmek ve ölçülü içmek kan şekeri yükselmelerini önlemek için yardımcı olabilir. 

Çalışmalar ayrıca narda bulunan bazı biyoaktif bileşiklerin anti-diyabetik etkilere sahip olduğunu da bulmuştur. Özellikle nar suyundaki polifenollerin ekmeğin yemek sonrası glisemik tepkisini azalttığı ve kan şekeri metabolizması üzerinde daha uzun vadeli olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.

Nar suyunun sizin için güvenli olup olmadığından emin değilseniz, mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.