Sehiv Secdesi Nasıl Yapılır?

Sehiv secdesi, namazın sonunda yapılan secdedir. Kişinin namazda yanılmadan dolayı sehiv secdesi yapması gerekmektedir. Ancak kişi sehiv secdesini yapmayı unutursa, namazını tekrar etmesine gerek vardır. Yine de sehiv secdesinin yapılmasının ve hatırlanmasının büyük sevabı vardır.

Buna da bakınız; 

Enfes İrmik Helvası Nasıl Yapılır? İrmik helvası malzemeleri nelerdir? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

2024'te Emeklilikte % 35 Daha Yüksek Maaş Alma Dilekçesi! 2024'te Emeklilikte % 35 Daha Yüksek Maaş Alma Dilekçesi!

Sehiv secdesindeki sehiv kelimesi, yanılmak ve dalgınlık anlamlarına gelmektedir. Namazda yapılan dalgınlık veya hataların telafi edilmesi için kişinin sehiv secdesi yapması uygun görülür. İslam dini ve namaz ibadeti açısından çok önemli bir yere sahip olan sehiv secdesi, namazda yapılan yanılmaların telafisi için gereklidir.

Sehiv Secdesi Nedir?

Sehiv secdesi namaz ibadeti sırasında, herhangi bir vacibin unutulmasının ardından yapılması gereken bir secdedir. Sehiv secdesinin unutkanlık ve dalgınlık sonucunda yapılması, vacip olarak kabul edilmektedir.

Namaz ibadetinin farzlarından herhangi birinin unutulması ya da yapılmaması durumunda ise; sehiv secdesinin yapılmasına gerek yoktur. Kişinin namazı tekrar kılması gerekmektedir. Sehiv secdesi şu şekilde yapılır;

·      Namazın son oturuşunda, Tahiyyat duası okunur. Ardından sağ tarafa selam verilir.

·      Selamdan sonra ara vermeden tekrar tekbir getirilir ve secdeye gidilir.

·      Secdede iken üç defa “Sübhane Rabbiye’l-a’la” denilir.

·      Tekrar tekbir getirilir ve oturulur. Allahu Ekber” denildikten sonra ikinci kez secdeye gidilir.

·      Üç kez “Sübhane Rabbiye’l-a’la” denildikten sonra, “Allahu Ekber” denilir ve oturulur.

·      Son oturuşta Ettahiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. Sağa ve sola selam verildikten sonra namaz tamamlanır.

Evde Sehiv Secdesi Nasıl Yapılır?

Evde sehiv secdesi, namazın son oturuşunda elam verdikten sonra yapılmalıdır. Tahiyyat duasının okunmasından sonra, sağ tarafa selam verilmelidir. Ara vermeden ve tekbir getirerek, secdeye tekrar gidilir. Secdede iken üç kez, “Sübhane Rabbiyel Ala” denilerek, sehiv secdesi yapılmış olur.

Sehiv Secdesi Yaparken Ne Okunur?

Sehiv secdesi yaparken kişinin, namazın son oturuşunu yaptıktan sonra, Tahiyyat duasının okuması ve sağ tarafa selam vermesi gerekmektedir. Ara vermeden kişi direkt olarak secdeye varır. Sehiv secdesi yaparken üç kez, “Sübhane Rabbiyel Ala” okuması gerekmektedir.

Sehiv Secdesi Yapılmazsa Ne Olur?

Sehiv secdesi yapmayı unutan veya yapmayan kişinin telafi yapması gerekmemektedir. Namazın son oturuşunda sağ tarafa selam verdikten sonra, sehiv secdesini yapmayı unutan kişinin namazı tekrar etmesine gerek duyulur. Unutulan sehiv secdesi, düşmüş olarak kabul edilmektedir.

Daha fazla bilgi; Adet geciktirici hap ne zaman alınmalı? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Editör: Ayşe Topçu