Tapu, bir taşınmazın özelliklerini ve sahibini bildiren önemli belgelerden biridir. Ancak zamanla yapılan değişiklikler ve güncellemeler nedeniyle, tapu belgesinde yazılı bilgiler değişebiliyor. Bu sebeple belirli aralıklarla tapu bilgilerinin güncellenmesi gerekiyor.

Çok Konuşmak Kilo Aldırıyor Uzmanlar Açıkladı! Çok Konuşmak Kilo Aldırıyor Uzmanlar Açıkladı!

Müstakil ve Hisseli Tapular

Tapular, müstakil tapu ve hisseli tapu olarak ikiye ayrılıyor. Müstakil tapular tek kişiye aitken, hisseli tapuların birden çok sahibi bulunabiliyor. Hisseli tapular, ortak mülkiyet nedeniyle zaman zaman sorunlara yol açabiliyor.

Hisseli Tapuda Satış ve Şufa Hakkı

Hisseli tapuda, diğer hissedarlar bilgilendirilmeden yapılan satışlarda şufa hakkı devreye giriyor. Şufa hakkı, diğer hissedarların satılan hisseleri öncelikli olarak satın alabilmesini sağlıyor. Şufa hakkı bulunan hissedarlar, hisseli tapunun satılması halinde 3 ay içinde ön alım talebiyle dava açabiliyorlar. Bu düzenlemeler, taşınmaz sahiplerinin haklarını korumayı hedefliyor.

Yeni düzenlemelerle, taşınmaz sahiplerinin haklarının korunması ve miras kavgalarının sona ermesi amaçlanıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu sahiplerine bilgilerini güncellemeleri için 3 ay süre tanıdı. Bu süre zarfında tapu sahiplerinin, tapudaki kayıtlı bilgilerini güncellemeleri gerekiyor.

Editör: Şule A.