Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Neden Çıkar? Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer?

Uçuk, daha çok yüz bölgesinde çıkan, hempleks simtel virüsleri olarak tanımlanmaktadır. Uçuklar daha çok cinsel kanal üzerinden bulaşmaktadır.

Fakat uçuk çıkma nedenleri arasında cilt teması da söz konusudur. Uçuklar görünüşleri itibariyle son derece rahatsızlık vericidir. Kırmızı renk tonu olmakla birlikte her yaştan bireylerde görülmektedir.

Uçuk( Herpes Simpleks) Nedir?

Uçuk yani herpes simpleks, genel itibariyle ağız çevresinden, ağız içerisinden ya da cinsel organlardan kabarcıklar, iltihaplı yaralarla kendini gösteren viral enfeksiyonlardır.

Uçuğun klinik bazından ise toplamda 8 farklı türü söz konusudur. Bunlar arasında ise, toplumda en sık görüleni Herpes Simples virüsüdür.

Daha nice haber BURADA!

Uçuk Virüsü Türleri Nelerdir?

Uçuk virüsü türleri şunlardır; HSV 1 virüsü, HSVS 2 virüsü, son olarak da HSV3 virüsüdür. Bu virüs türleri arasında en yaygın olanı ise HSV1 virüsüdür.

Bu virüs türü daha çok ağız ve dudak etrafından meydana gelmektedir.

Uçuk Neden Çıkar?

Uçuk pek çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelmektedir. En sık nedenleri ise şunlardır;

·       Sağlık sorunları sonucunda meydana gelen yüksek ateşlenme

·       Duygusal yönden aşırı bir şekilde korku ve endişe duyulması

·       Yoğun strese girilmesi, yoğun cinsel birliktelik kurulması ve buna bağlı olarak korunmasız olarak cinsel birliktelik kurulması uçuğun ana nedenleridir.

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuğun pek çok değişik belirtileri de bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır;

Sezaryen Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler! Sezaryen Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler!

·       Deri üzerinde ya da altından su birikmesi, dudaklarda ve ağız çevresinden su birikmesi

·       Dudak ve ağız bölgesinden tahriş olma şikayetleri

·       Kas bölgelerinde ağrıların oluşması uçuğun ana belirtileridir.

Uçuk Virüsü Nasıl Bulaşır?

Uçuk virüsü korunmasız olarak gerçekleştirilen cinsel birliktelik sonucunda bulaşmaktadır. Öpüşme, uçuk tanısı konulmuş hastalara ait kişisel eşyaların kullanılması da uçuğun bulaşmasına neden olmaktadır.

Uçuk Virüsü Risk Faktörleri Nelerdir?

Uçuk virüsünde cinsel partner sayısının yükselmesi. Yaş etkeninin ilerlemesi, düşük gelire sahip olunması, eğitim seviyesinin düşük olması, uçuk teşhisi konulmuş hastaların yer aldığı ortamlarda yer alınması uçukta risk etkenleridir.

Uçuk Virüsü Nasıl Oluşur?

Uçuk virüsü, hastanın eşyalarının kullanılması, uçuğa maruz kalmış bireylerle temasta bulunulması ve korunmasız olarak cinsel birliktelik kurulmasıyla oluşmaktadır.

Uçuk Tanısı Nasıl Konulur?

Uçuk teşhisi sulu veya hemen kabuklanan kaşıntı gibi klinik durumlara bakılarak doktor tarafından konulmaktadır. Burada önemli olan ayrıntı ise, uçuğun erkenden teşhis edilmesidir. Erken teşhis hasta memnuniyeti sağlayacaktır.

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer?

Uçuğa tıbbi olarak en etkili antiviral ilaçlar ve kremler iyi gelmektedir. Öte yandan ise, alovera kullanmanız da uçuk probleminizden kolayca kurtulmanızı sağlayacaktır.

Uçuk İçin Kullanılabilecek Doğal Yöntemler

Uçuk için kullanılabilecek doğal yöntemler mevcuttur. Elma sirkesi günlük düzenli olarak uçuk olan bölgeye uygulayabilirsiniz. Çinko da uçuk için faydalıdır. Çinko içeren besinleri tüketebilirsiniz. Nane,fesleğen ve karanfil yağı gibi birçok uçucu yağlardan kullanabilirsiniz.

Uçuk Virüsünden Nasıl Korunulur?

Uçuk virüsünden, uçuk tanısı konulmuş hastaların eşyalarından uzak durularak, hasta ile temas edilmeyerek korunabilirsiniz. Korunmalı olarak cinsel birliktelik yaparak uçuktan korunabilirsiniz.

Uçuk İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Dudakta uçuk neden çıkar?

Dudak bölgesinden uçuk yoğun güneş ışınlarına ve rüzgara maruz kalmanız sonucunda meydana  gelmektedir. Bu durumda hemen en etkin doğal tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Uçuk erkenden geçmediğinde cildinizi tahriş edebilir.

Herpes enfeksiyonu yaygın mıdır?

Evet, herpes enfeksiyonu dünya genelinden son derece yaygındır. Herpes enfeksiyonu, özellikle de az gelişmiş ülkelerde daha yaygındır. Türkiye’de ise, herpes enfeksiyonu orta seviyede görülmektedir.

Editör: Ayşe Topçu