Yakın anlam nedir ve bu tür cümlelerin ortak noktalarını sizler için araştırdık. Yakın anlamlı cümlelerde ilişkili ve benzer anlamlara gelen kelimeler bulunmaktadır.

Aynı veya benzer anlama gelen ancak yazılışları farklı olan bu kelimeler, cümlelerin anlamlarını da yakınlaştırmaktadır. Yakın anlam içerisinde bir kelime, başka bir kelime yerine de kullanılabilir.

Yakın Anlamlı Cümle Ne Demek?

Yakın anlamlı cümle 8.sınıf Türkçe konuları arasında yer almaktadır. Yakın anlamlı cümleler, eş anlamlı cümleler ile benzerlik göstermektedir. Her iki cümle de birbirinin yerini tutabiliyor ise; yakın anlamlı şeklinde kabul edilebilir.

Yakın anlam nedir ve örnekleri nelerdir?

Örneğin, “araba” kelimesi yerine “otomobil” kelimesi kullanılabilir. Yakın anlam, bir kelimenin anlamının, başka bir kelimeyle benzer veya ilişkili olması durumunda kullanılır

Aynı anlamı veya aynı özü taşıyan cümleler, yakın anlamlı cümleler şeklinde açıklanmaktadır. Yakın anlamlı cümleler içerisinde, yargı veya çeşitli kelimelerde benzerlikler olur. Bu sayede her iki cümle okunduğunda, birbirine çok benzer anlamlar anlaşılmaktadır.

Yakın Anlamlılık İlişkisi Nedir?

Yakın anlamlılık ilişkisi nedir ve yakın anlamlı cümlelerin özellikleri merak edilmektedir. Yakın anlamlı cümlelerde, yazılış ve okunuş tamamen farklıdır. Ancak cümlelerin içerisinde anlamdaş yargı ve kelimeler olmasından dolayı, cümleler birbirine yakın anlamlar taşımaktadır.

Yakın anlamlı cümlelerin aralarında, anlamı birbirine yakınlaştıran kelimler bulunmaktadır. Türkçe dersinin en önemli konusu olan yakın anlamlı cümleler konusuna pek çok örnek verilebilir. “Kardeşim sana küsmüş” cümlesi ile “kardeşim sana kırılmış” cümlelerini, yakın anlamlı cümlelere örnek olarak gösterebiliriz.

Başka anlamları öğrenmek için; İsmin Anlamı Nedir? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Anlamca Yakın Ne Demek?

Anlamca yakın ne demek ve yakın anlamlı cümlelerin neyi anlattığını birlikte inceleyelim. Anlamca yakın cümleler incelendiğinde, kelimelerin veya yargının aynı anlamı taşımadıkları görülmektedir.

Acıkan Doymam Susayan Kanmam Sanır Atasözünün Anlamı Nedir? Acıkan Doymam Susayan Kanmam Sanır Atasözünün Anlamı Nedir?

Ancak cümlenin aktarılmasında ortak noktalardan kaynaklı olarak, anlamlarında bir yakınlık ilişkisi görülmektedir. Bu ortak noktalar sayesinde, cümleler aynı anlama geldiği için tek bir düşüncede ikisinin de kullanılması uygun görülebilir. Yakın anlamlı cümlelerde ortak noktalar ise; eş anlamlı kelimlerdir.

Uzak Anlam Nedir?

Yakın anlam konusu yanında uzak anlam da öğrencilerin merak duyduğu Türkçe konularındandır. Yakın anlamlı cümlelerden farklı olarak, uzak anlamlı cümlelerde herhangi bir benzerlik yoktur.

Uzak anlam ise, yakın anlamın zıttıdır. Bu tür cümlelerde genellikle mecazi sözcükler kullanılmaktadır. Uzak anlamlı cümlelerde ağırlıklı olarak, soyut bir anlam görülmektedir.

Editör: Ayşe Topçu