4 Aylık Bebek Gelişimi
4 aylık bebek gelişiminde bebek kol ve bacak hareketliliğini arttırarak daha aktif olmaya başlar. Annesinin babasının ya da yakın çevresinde kendisiyle ilgilenen tüm kişilerin seslerinden ve yüzlerinden tanır.
Buna da bakın;
İletişim içerisinde olan bebek bu dönemde yabancı kişilerin kendisine dokunmasından rahatsızlık duyabilir.
Bu dönemde bebeğin hem diş sağlığını koruması hem de ince motor hareketlerini geliştirebilmesi için parmak beslenmeye yönlendirilebilir.
Etrafı keşfetmeye ve daha yeni şeyler öğrenmeye adapte olan bebek, annesinin duygularını birebir taklit etmeye başlar.
Özellikle gece uykularında anneden ayrı kaldığı süre boyunca huzursuzlanabilir. Bu dönemde sağlıklı bir iletişim ile bebeğe güvenli bir alan oluşturup bir uyku rutini düzenlenebilir.
4 Aylık Bebek Neleri Yapabilir?
Bebek 4 ayını tamamlarken bir önceki ayda geliştirdiği reflekslerin üzerine daha fazla ekleyerek ilerler. Göz teması, seslenmelere cevap verme, babıldama ve etrafı tanıma gibi unsurlarda aktif olur.
|
Bebek 4 ayın sonlarına doğru jest ve mimiklerini daha aktif şekilde kullanmaya başlar ismi ile seslenildiğinde kafasını çevirebilir annesinin ve babasının yüz hareketlerini takip ederek taklit edebilir.
Bir önceki Aydan daha uzun süre başını dik tutabilir karın üstü zamanında başını kaldırıp daha uzun bir süre tutabilir. Oturma pozisyonuna geldiğinde başını ve gövdesini daha dik tutmaya başlar.
4 aylık bebek uyku düzeni ve beslenme düzeni oturtulması gerekir bebeğin ortalama her iki saatte bir günde 7-8 kez beslenmesi uygundur 4 aylık bebeğe için artık gece beslenmesi kaldırılabilir bebek eğer uyanmış ve emmek istiyor ise emzirme uygun olur Fakat uyuyan bebeği uyandırarak zorla emzirmeye çalışılması bebek için uygun değildir.
4 Aylık Bebek Oturur Mu?
4 aylık bebek yavaş yavaş oturmaya eğilimdir fakat tam bir oturma pozisyonda değildir destekli şekilde oturtulması her zaman önceliklidir mama sandalyesi etrafına destekleyici yastıklar konularak daha güvenli bir oturma gerçekleştirilmelidir.
Bebek başına tamamıyla dik tutuyor ve etrafa bakabiliyor ise ayrıca oturduğunda sağa sola düşmüyor ise mama sandalyesine başlanması gerekir. 4 aylık bebek için ek gıda süreci sadece mama ile beslenen bebekler için geçerlidir.
Ilk 6 ay anne sütü beraberinde mama alan bebeklerde taze sıkılmış meyve suyu, meyve püresi gibi yumuşak besinler tadımlık denilecek kadar az miktarda verilebilir.