Sağlık Bakanlığı, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında yaptığı paylaşımda, otizm spektrum bozukluğunun nörogelişimsel bir rahatsızlık olduğunu vurguladı.

Otizmin belirtilerinin her çocukta farklı şekillerde görülebildiğine dikkat çekilen açıklamada, "İletişim ve sosyal etkileşimde güçlük, tekrarlayan davranışlar, rutinlere bağlılık ve duyusal hassasiyet otizmin yaygın belirtileri arasındadır." ifadelerine yer verildi.

Otizmli ve zihinsel özel gereksinimli çocuklara yönelik sağlık hizmetlerinin güçlendirildiğini belirten Bakanlık, "Aile sağlığı merkezlerinde, otizm riski taşıyan çocukların erken tespitini sağlamak amacıyla Otizm Tarama ve Takip Programı uygulanıyor. Bu program, 18-36 ay arasındaki tüm çocukların otizm risk faktörleri açısından değerlendirilmesini, gerekli yönlendirmelerin yapılmasını ve sürecin takibini içeriyor." bilgisini paylaştı.

Sağlık Bakanlığı, zihinsel özel gereksinimli çocukların ruh sağlığı hizmetlerinden bütüncül bir yaklaşımla yararlanmasını sağlamak için 10 ilde Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezlerini (ÇÖZGEM) hayata geçirdi.

Uzun yolda güvenli trafik için lastiklere dikkat! Uzun yolda güvenli trafik için lastiklere dikkat!

Bu merkezlerde; çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanları, dil ve konuşma terapistleri, çocuk gelişimciler, psikologlar, iş ve uğraşı terapistleri ile sosyal hizmet uzmanları multidisipliner bir anlayışla hizmet sunuyor. Bakanlık, Türkiye genelinde ÇÖZGEM merkezlerinin yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

Otizm başta olmak üzere zihinsel özel gereksinimler konusunda sağlık çalışanlarının donanımlı hale getirilmesinin ana hedeflerden biri olduğunu belirten Bakanlık, "Acil sağlık hizmetleri, ruh sağlığı, ağız ve diş sağlığı ile beslenme ve diyet uzmanları gibi birçok meslek grubuna özel eğitim programları düzenliyoruz. Bu programlar sayesinde sağlık çalışanlarımızın otizm ve diğer zihinsel özel gereksinimleri daha iyi tanımalarını ve bilimsel bilgiler ışığında etkin sağlık hizmeti sunmalarını hedefliyoruz." açıklamasını yaptı.

Bakanlık, olası afet dönemlerinde zihinsel özel gereksinimli çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için öncü çalışmalar yürüttüklerini belirtti. "Mobil uygulamamız olan Özel Çocuklar Destek Sistemi ile pandemi ve deprem dönemlerinde zihinsel özel gereksinimli çocuklara uzaktan erişim sağladık. Ruh sağlığı hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi için sistemimiz, olası afet durumlarında tekrar devreye girmeye hazır." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA