Kadın

Çenede Sivilce Oluşumu ve Tedavisi

Çenede Sivilce Oluşumu ve Tedavisi... Neler Akneye Sebep Olur? Çenenizdeki Akneden Kurtulmak İçin Evde Uygulanabilecek Yollar

Abone Ol

Çenede sivilce oluşumu görsel açıdan da fiziksel açıdan da rahatsızlık verici bir durumdur. Özellikle ergenlik dönemlerinde çene, burun gibi kısımlarda, ergenliğin de getirmiş olduğu birtakım hormonların da yardımı ile sivilceler bu bölgelerde çıkabilmektedir.

Bu tür sivilcelerden kurtulmak için dermo kozmetik ürünler olduğu gibi evinizde bulunan malzemelerle de çözüm üretebilirsiniz. Fakat her zamanki gibi önerimiz, öncelikle bir uzmana görünmeniz olacaktır.

Çenede Sivilce Oluşumu Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse çenede sivilce oluşumu, çene üzerinde görülen sivilce ya da kist türü oluşumlardır. Çene yağlı “T” bölgesinin bir parçasıdır ve akneye yatkın bir ortamdır. Genelde yapılan hatalardan birisi sık sık yüzümüze elimizi sürmek, değdirmektir.

Özellikle çeneye avuç içinin yaslanması sureti ile, avuç içinin geldiği bölge yağlanır ve nemlenir. Bu durumda da sivilce oluşumu için uygun bir ortam sağlanmış olur.

Çenenizdeki sivilce genellikle yüzünüzün diğer kısımlarında görülen sivilceler gibi, katı biçimdedir ve çoğu kez içinde iltihap içermez.

Neler Akneye Sebep Olur?

Çenede sivilce oluşumu için kesin bir sebep gösterilemez. Çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

1- Uyku Bozukluğu

Genelde daha az uyuyup daha çok aktif olmak isteriz. Böyle bir durumda da özellikle gece uykularından çaldığımızda, vücudumuz, gece uyku düzenine adapte olduğundan, farklı hormonlar salgılayabilir. Böyle bir durum, cildin yağlanmasına, kalojen oluşumunun olumsuz etkilenmesine, cildin su kaybetmesine ve doğal olarak sivilcelere neden olabilir.  

2- Stres ve Çenede Sivilce Oluşumu

Stres ve uyku düzeni arasında direk bağ vardır. Yetersiz uyku stres seviyenizi %14 oranında arttırır. Stres vücuttaki kortizol seviyesini yukarı çeker. Bu da aşırı yağ tüketimine yol açar ve böylece sivilce oluşumu için iyi bir ortam sağlanmış olur. (özellikle çene üzerinde)

3. İlaçlara bağlı sivilce oluşumları

Çenede sivilce oluşumu, alınan ilaçların bazılarına karşı bir tepki olarak da ortaya çıkabilir.

4. Hormonlardan Kaynaklı Çenede Sivilce Oluşumu

Diğer sebeplerden kaynaklanan akne ile hormonal sebeplerle oluşan akneyi ayırabilirsiniz. Çenede sivilce oluşumu genellikle hormonal problemlerden kaynaklanır. Kist akne veya komedon olarak görülür.

Vücudunuzda hormonal dalgalanma olmasına bağlı olarak çenede sivilce ortaya çıkar. Bu dalgalanma aşırı yağ üretimini arttırır ve gözeneklerin tıkamasına neden olur. Bu da sivilce oluşumu için iyi bir nedendir.

Vücutta hormonal dalgalanma olmasının birinci sebebi kadınlarda mensturasyon dönemine girilmiş olmasıdır. İki hafta önceden vücutta östrojen ve progesteron seviyeleri artmaya başlar.

Menapoz veya artmış androjen seviyeleri gibi diğer hormonal sorunlarda, çenede sivilce sorununa sebep olur.

Bazen zor da olsa çene sivilcelerini önlemeye çalışırsınız, ama yine de oluşur. Bu durumda en iyisi oluşan akneyi tedavi etmektir.

Çenenizdeki Akneden Kurtulmak İçin Evde Uygulanabilecek Yollar

Buz Uygulaması

4-5 Adet buz küpünü pamuklu kumaş üzerine yerleştirin ve kumaşı bağlayın. Dokunma hissi duyuncaya kadar çenenizdeki akneye bastırın. Buz küpleri eriyinceye kadar bu işleme devam edin. Bu tedaviyi sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere yapmanızı tavsiye ederiz.

Buz, çene aknesinin ağrısını ve kızarıklığını azaltır.

Limon Uygulaması

Limonun suyunu bir kâseye sıkın. Suyunu parmak uçlarınızla çene sivilcelerinize uygulayın. 15 Dakika bekletin ve o bölgeyi ılık suyla yıkayın.

Bu işlemi her gün yapabilirsiniz. Limon suyu doğal bir anti bakteriyeldir. Tıkanmış gözenekleri temizler.

Çay Ağacı Yağı Uygulaması

2 Damla çay ağacı esansiyel yağını, 10-12 damla Hindistan cevizi yağı ile seyreltin. Bu karışımı aknenizin üzerine sürün.

Bir gece bekleyin ve sabah yıkayın. Bu uygulamayı her gün yapın.

Çay ağacı yağı, çene aknesinde oluşan iltihapları azaltır ve ayrıca anti bakteriyel etkiye sahiptir. Cildinizi koruyucu etkisi vardır.

Diş Macunu Kullanmak

Diş macununu etkilenen bölgeye sürün ve bir gece boyunca bırakın. Ertesi sabah soğuk su ile yıkayın. BU işlemi haftada bir kere yapabilirsiniz. Diş macunu, sivilcelerin kurumasına yardımcı olur.

Buhar Uygulaması

Bir kâseye sıcak su dökün. Havluyu başınıza örterek, yüzünüzü 5-15 dakika buhara tutun. Daha sonra yüzünüzü soğuk suyla yıkayın ve temiz bir havlu ile kurulayın. Bu işlemi hafta da 2-3 kere yapabilirsiniz. Sıcak su cilt gözeneklerini açar ve hızlı bir şekilde temizlenmesine yardım eder.

Sarımsak Uygulaması

Sarımsakları ezin ve aknenin üzerine uygulayın. 15 Dakika bekletin ve bu alanı soğuk suyla yıkayın. Bu işlemi günde 2-3 kez yapabilirsiniz. Sarımsak antiseptik ve anti fungal özelliklere sahiptir. Akne ile savaşan bakır ve çinko gibi besin maddelerini içerir.

Elma Sirkesi Uygulaması

1 tatlı kaşığı elma sirkesini, 3 çay kaşığı su ile karıştırın. Bu karışımı akneye uygulayın. Kuruyuncaya kadar bekleyin ve nemlendirici ile temizleyin. Bu işlemi günde 2 kez yapabilirsiniz.

Tarçın Uygulaması İle Çenede Sivilce Oluşumuna Son Verin

1 yemek kaşığı tarçın tozu alın ve kalın bir macun oluncaya kadar tarçın tozuna su ekleyin. Aknenin üzerine uygulayın ve 10 dakika bekleyin. Soğuk suyla yıkayın. Haftada 1-2 kez uygulayabilirsiniz. Tarçın anti bakteriyel ve antiinflamatuar özellikler sahiptir. Bu sayede çenede sivilce oluşumu sizin için bir sorun olmayacaktır.