Havaların ısınmasıyla birlikte Karacadağ eteklerinde yaygın olan kenger bitkisi, Diyarbakır'da tezgâhlardaki yerini almaya başladı.
Karacadağ'ın eteklerinden toplanan kenger, Diyarbakır'daki pazar ve seyyar satıcı tezgahlarında kilosu 150 TL'den satılıyor.
Özellikle Karacadağ eteklerinde doğal olarak yetişen kenger, sabahın erken saatlerinde toplanarak şehir merkezindeki pazarlara getiriliyor. Zorlu koşullarda toplanan kenger hem lezzeti hem de sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor.
Diyarbakır’ın çeşitli noktalarında kengerin kilosunu 150 TL'den satışa sunan satıılar, fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşların talebinin yoğun olduğunu ifade etti.
"Hem lezzetli hem şifalı"
Kengerin yalnızca damak tadı değil, aynı zamanda şifa kaynağı olduğunu belirten Salih Gercüş, özellikle mide rahatsızlıkları ve sindirim sorunlarına iyi geldiği söyledi.
Gercüş, "Bu gördüğünüz kenger Karacadağ bölgesinde yetişiyor. Bin bir derde devadır. Başta mide ağrıları ve idrar yolları olmak üzere birçok hastalığa şifadır. Senede bir aya yakın kalır. Kenger çorbası, kızartması ve yumurtalısı olmak üzere birçok yemekte kullanılır. Çok seviyorum ama yalnız yaşadığım için pişirmesini bilmiyorum. Eskiden her evde, 3 günde bir kengerin mehir çorbası yapılırdı." dedi.
Dağkapı Gazi Caddesinde tezgâh açan seyyar satıcı Şeyhmus Macin, kengerin genellikle yağışın yoğun olduğu bölgelerde yetiştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Kenger genellikle karın yoğun yağdığı bölgelerde yetişiyor. Bizim Lice bölgesinde de yetişiyor. Ağırlıklı olarak Karacadağ bölgesinde yetişiyor. Tezgâhta gördüğünüz kengerleri Karacadağ'dan getirdik. Kilosunu 150 TL'ye satıyoruz."
"Kenger doğal ve hormonsuzudur"
Dağlarda kendiliğinden yetişen kengere vatandaşların yoğun talep gösterdiğini belirten seyyar satıcısı Nihat Siber, "Yaklaşık 30 yıl önce Diyarbakır'a göç ettik. Yazın köydeyiz kışın Diyarbakır şehir merkezine geliyoruz. Vatandaşın kengere talebi oldukça fazla. Bugün 130 kilogram kenger aldım ve şimdiden yarısını sattım. Akşama kadar inşallah hepsini satmayı düşünüyorum. Kenger, doğal ve hormonsuzudur. Eskiden kenger için ağaların yemeği denirdi . Kengerin haşlaması, mehir çorbası, türlüsü ve kızartması çok güzel oluyor." ifadelerini kullandı.
Satıcılardan Mehmet Ali Biçer, fiyatın yüksek olmasından dolayı satış yapamadığını belirtirken Yaşar Görsal ise tezgahına koyduğu 100 kilogram kengerin çoğunu sattığını ifade etti. (İLKHA)