Bu, her zamanki Pilates'in 10 faydası listeniz değil. Pilatesin güçlenmek veya daha formda görünmek gibi fiziksel faydalarını duymuş olabilirsiniz, ancak değeri bundan çok daha derinlere iner.

Makarna Salatası Tarifi Makarna Salatası Tarifi

Bu listede, Pilates'in ilişki, uyku, yaşlanma ve çok daha fazlası dahil olmak üzere tüm benliğinizi nasıl etkilediğini araştırıyoruz. Pilatesin en iyi 10 faydası ile bu hareket tarzının sizi nasıl etkileyebileceğinin özüne gelelim!

Pilates Faydaları

1. Stresi Azaltın ve Ruh Halinizi İyileştirin 

Pilates, fiziksel hareketi dikkatli mevcudiyetle birleştirdiği için sakinleştirici, meditatif bir etkiye sahip olabilir. Aslında, Pilates kronik stres, kaygı veya depresyonu hafifletebilir. Aynı zamanda serotonin (ruh halini iyileştiren bir hormon) salınımını uyarmaya da yardımcı olur, böylece antrenmanınızı genellikle canlanmış ve tazelenmiş hissederek bitirirsiniz.

İpucu: Endişeli veya stresli hissediyorsanız matınıza gidin. 10 dakikalık kısa bir seans, enerjinizi değiştirmek ve yenilenmiş hissetmek için tam olarak ihtiyacınız olan şey olabilir.

2. Daha İyi Duruşla Ağrıyı Azaltın

Omurganızdaki yanlış hizalama (vertebral yanlış hizalama) kas zayıflığına ve dengesizliğe neden olabilir. Kronik ağrı yaşıyorsanız, bunun bir nedeni olabilir. Bununla birlikte pilates, bel, torasik (orta ve üst sırt) ve servikal (boyun) bölgelerde doğal, sağlıklı bir eğriliği geri kazandırarak omurga sağlığını iyileştirebilir. 

Bu, vücudun diğer bölgelerindeki ağrı ve gerginliği hafifletmek için tüm omurilik üzerindeki baskıyı hafifleten duruşunuzu iyileştirmeye yardımcı olur.  Joseph Pilates'in her zaman öğrettiği gibi, omurganız sağlıklı olduğu kadar gençsiniz.

İpucu: Stabilite ve destek için doğru kalınlıkta yapılmış Pilates Matı ile omurganızı sağlıklı ve mutlu tutun.

3. Hayatın Her Alanında Daha Güçlü Hissedin

Çekirdek kaslarınız, mat üzerinde ve dışında hareket etmenin temelidir. Bir şeyi almak için uzanırken, bükülmek için çekirdek kaslarınızı kullanırsınız. Kumda yürürken dengede kalmak için merkez bölgenizi kullanırsınız. 

Pilates bu çekirdek kaslara odaklanır ve çekirdek güçlü olduğunda, gerginlik veya rahatsızlık olmadan daha özgürce hareket edebilirsiniz. Ayrıca, genel olarak daha mobil ve esnek hissedeceksiniz. Bu, günlük yaşamınızda istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz ve bunu yaparken kendinizi güçlü hissedebileceğiniz anlamına gelir!

İpucu: Her antrenmanda vücudunuzu dinlemek için bağlantıda kalmayı unutmayın. Güç avantajlarından yararlanmak için yoğunluğu artırmanız gerekmez. Aslında, daha yavaş ve daha büyük bir niyetle hareket etmek aslında genellikle daha zordur ve daha fazla olmasa da aynı derecede güç oluşturmanıza yardımcı olur.

4. Zihinsel Berraklık Yaratın

Pilatesin zihin-vücut koordinasyonu, bir bütün olarak dikkat sürenizi, öz yeterliliğinizi, duygusal düzenlemenizi ve bilişsel işlevinizi güçlendirebilir. Bu sizi Pilates egzersizlerinizde, işinizde ve özel yaşamınızda destekler. Beyniniz keskin ve uyanık olduğunda, kendiniz ve çevrenizdeki herkes için en iyi benliğiniz olarak görünebilirsiniz.

İpucu: Her Pilates antrenmanını nefes çalışması seanslarından biriyle başlatın veya bitirin. Durgunluk içinde nefes almak için birkaç dakikanızı ayırmak, daha da fazla zihinsel netlik yaratmanıza yardımcı olabilir.

5. Yaşlanarak Güçlü Kalın

Vücut yaşlandıkça (ki bu 26 yaşında başlayabilir!), zamanla kemik yoğunluğunun bir kısmını kaybetmesi normaldir. Bununla birlikte, menopoza giren kadınlar, genellikle osteoporoz ile birlikte daha yüksek kemik bozulması riski altındadır. 

Neyse ki Pilates, fonksiyonel hareketleri iyileştirmek ve kas-iskelet sistemini kırılgan hale getirmemek için kemik mineral yoğunluğunu güçlendirebilir.

İpucu: Tutarlılık, zaman içinde kemik gücü ve dayanıklılığı oluşturmanın anahtarıdır. Her gün sadece 5 ila 10 dakika bile olsa kısa bir antrenman yapmak kemik gücünü ve sağlığını destekleyecektir.

6. Daha İyi Uyuyun ve Daha Dinlenmiş Hissedin

Kesintisiz, dinlendirici uyku hem zihinsel hem de fiziksel sağlık için çok önemlidir ve Pilates bu konuda yardımcı olabilir. Aslında, en az üç ay boyunca Pilatese katılan kadınlar, genel uyku kalitesinde bir artışın yanı sıra yorgunlukta ve uykuyu etkileyen zihinsel sağlık sorunlarında bir azalma gördüler. 

Ipucu: Geceleri daha iyi uyumak için yatmadan hemen önce Pilates yapmanız gerekmez. Günün herhangi bir saatinde yapacağınız Pilates egzersizi, geceleri sağlıklı bir şekilde uyuma yeteneğinizi geliştirecektir.

7. Hastalıklarla Savaşmak İçin Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Bağışıklık sağlığı ve dayanıklılık, sağlıklı kalmak için hayati öneme sahiptir. Pilatesin inflamasyonu azalttığı, plazma ve hemoglobin dolaşımını artırdığı bulunmuştur. Bu, daha az iltihaplanma ve daha fazla dolaşıma sahip olacağınız anlamına gelir, bu da daha güçlü bir bağışıklığa neden olabilir. 

İpucu: Güçlü bir bağışıklık sistemi tüm yıl boyunca önemlidir; yalnızca kış aylarında veya grip mevsiminde değil. Mevsim ne olursa olsun tutarlı bir uygulama sürdürmek, en çok ihtiyaç duyduğunuz anda bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmanın en iyi yoludur.

8. Vücudunuzla Uyum İçinde Kalın

Beden farkındalığı, uzayda hareket ederken kendi bedeninizin şekli ve işlevi ile bilinçli bir bağlantı durumudur. Tutarlı Pilates uygulaması, genel vücut imajını ve kabulünü geliştirebilen daha yüksek vücut farkındalığı seviyeleri ile ilişkilidir. Bu, vücut memnuniyetsizliğiyle mücadele etmeye yardımcı olur ve hatta daha derin bir öz şefkat düzeyiyle bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.

9. Yaralanma Riskinizi Azaltın

Pilates, dinamik güç oluşturmanıza yardımcı olur, bu da kaslara ve eklemlere tekrar tekrar güç uygulamanıza, gerginliğe veya yaralanmaya neden olmadan olanak tanır. Aslında, Pilates'i kondisyon egzersizi olarak kullanan futbolcuların dizlerinde, kalçalarında ve diğer eklemlerinde daha fazla stabilite vardı. Bu sadece sahadaki koordinasyonlarını ve performanslarını yükseltmekle kalmadı, aynı zamanda spor yaralanmaları riskini de azalttı. 

İpucu: Dinamik gücün faydalarını deneyimlemek için futbol oynamak zorunda değilsiniz. Pilates yapmak, çocuklarınızla oynamak veya uzun yürüyüşler yapmak gibi sevdiğiniz aktif şeyleri yaparken kendinizi daha güçlü hissetmenize yardımcı olur.

10. Cinsel Sağlığınızı ve İşlevinizi İyileştirin

Pilates, cinsel sağlığınızda şaşırtıcı bir rol oynayabilir çünkü çekirdeği harekete geçirir ve pelvik tabanın güçlenmesine yardımcı olabilir. Pelvisinizin tabanında, kalça fleksörleri ile kuyruk kemiği arasında yer alan pelvik taban kaslarınız cinsel işlevde önemli bir rol oynar. Bu bölge vajina ve rahme ev sahipliği yaptığı için sağlıklı, düzgün işleyen bir pelvik taban hem zevk hem de üreme için gereklidir. 

İpucu: Pilates sağlığınızın bu alanını destekleyebilirken, kronik pelvik ağrı, disfonksiyon veya rahatsızlık yaşıyorsanız, bir pelvik terapistten yardım almanız önemlidir. 

Pilatesin 10 Faydası: Zihninizi ve Bedeninizi Destekleyin

Pilates hayatınızın, zihninizin ve bedeninizin her alanını geliştirebilir ve bu faydalar bilim tarafından da desteklenmektedir! En iyi yanı, daha az stres, daha iyi uyku, daha güçlü kemikler veya diğer faydalardan herhangi birini deneyimlemek için her gün saatlerce pratik yapmanıza gerek olmamasıdır. Her gün sadece birkaç dakika veya haftada birkaç kez, hayatınızı olumlu yönde etkileyebilir.

Editör: Hacer Bozkurt